Post -Brexit: Dansk fødevareeksport kan miste 10 milliarder kr.

Hvis Storbritannien ender med en såkaldt 'No- deal' vil det kunne have alvorlige konsekvenser for dansk fødevareeksport. L&F vurderer Danmark kan miste op til 10 mia. kr. i tabte eksportkroner.

Storbritannien meddelte mandag, at de formelt vil iværksætte exit-processen i EU-traktatens artikel 50 onsdag den 29. marts. Det vil sige, at to års forhandlinger om Storbritanniens udtræden af det europæiske fællesskab starter.

Det tager ofte en årrække, at forhandle en frihandelsaftale på plads. Derfor er der en risiko for, at Storbritannien i en periode efter Brexit vil stå helt uden en handelsaftale med EU.

Et sådant 'No-deal'-scenarie kan ende med at koste den danske fødevareeksport op til 10 mia. kr. Det vurderer Landbrug & Fødevarer i en rapport om konsekvenserne af et ”No deal” Brexit for den danske fødevareeksport. Det er slet ikke sikkert at det ender sådan, men No-deal scenariet er desværre en reel risiko, ifølge Landbrug og Fødevarer.

"Uden en handelsaftale mellem EU og Storbritannien vil samhandlen skulle styres af WTO’s Most-favoured-nation (MFN) principper. Det vil betyde høje tariffer på mange fødevarer. For svinekød og mejeriprodukter er de for eksempel på over 30 pct. Dertil kommer tekniske handelshindringer mv. Storbritannien har mulighed for unilateralt at sætte deres MFN-tariffer ned, men kun hvis de gør det for alle deres samhandelspartnere," siger Frank Øland, cheføkonom hos Landbrug og Fødevarer.

Han siger, at beregninger viser, at hvis MFN-tarifferne anvendes på den danske fødevareeksport til Storbritannien, så vil den risikere at falde fra knap 13 mia.kr. til ca. 3 mia.kr.

"En del af eksporten vil kunne sendes til andre markeder, men næppe til lige så gode priser. Den samlede eksport fra fødevareklyngen vil kunne falde med omkring 4 mia.kr. og det vil koste 4600 arbejdspladser ifølge vores modelberegninger," siger Frank Øland.

Et ”no-deal” Brexit vil også være meget alvorligt for Storbritannien, da 44 procent af deres eksport går til EU.

 

 

 

 

 

 

 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle