Prisfald gør ondt på økolandmænd (opdateret)

Alene sidste år faldt priserne på økologiske varer med 3,3 procent.

Økologi er efterhånden blevet det naturlige valg for mange familier og i takt med at økologien er blevet en massevarer, der står på centrale pladser i butikkerne, er priserne år for år faldet, da konkurrencen er blevet hårdere. 

Alene sidste år faldt priserne med 3,3 procent ifølge tal fra Forbrugerrådet Tænk.

De store prisfald betyder til gengæld nu at producenterne begynder at slå sig tøjret, fortæller DR P4 Sjælland.

Blandt andet på Kiselgården i Ugerløse mellem Ringsted og Holbæk, hvor har man siden 1985 har dyrket økologisk.

På grund af de billige priser på økologi, har de været nødsaget til at droppe at dyrke eksempelvis porrer og løg.

"Vi kan ikke følge med på prisen, så derfor har vi måtte droppe nogle produkter og skrue prisen op på gulerødder og kartofler. Det er en ond cirkel, men jeg ville ønske, at faldet i prisfaldet ville stoppe nu," fortæller medejer af gården Amy Rasmussen til DR P4 Sjælland.

Hos Forbrugerrådet Tænk er man dog glade for den udvikling de økologiske priser bevæger sig hen imod, for det betyder, at flere mennesker har adgang til økologi.

Det fortæller seniorrådgiver i fødevarepolitik, Camilla Udsen:

"Økologi kan nu komme ud til flere, så derfor skal producenterne fortsætte med at producere gode øko-varer og glæde sig over, at netop danskerne har verdensrekorden i at købe økologisk."

L&F: Kun prisfald for frugt og grønt

Hos Landbrug & Fødevarer pointerer Ejvind Pedersen, chefkonsulent for L&F, økologi, at det nævnte pristjek kun omfatter frugt og grønt. Man kan altså ikke konkludere, at økologivarer generelt er faldet 3,3 procent.

"Det er i øvrigt ikke overraskende, at der har været prisfald på frugt og grønt, da de fleste kæder har kørt kampagner på netop frugt og grønt for at øge salget heraf," siger Ejvind Pedersen, og han fortsætter:

"Det er vores opfattelse i L&F, at priserne på økologiske fødevarer generelt i det seneste år har været stabile med tendens til svagt stigende, blandt andet inden for mejerivarerne på grund af verdensmarkedsudviklingen."

Han påpeger, at L&F gerne ser, at både flere og flere forbrugere får råd til økologiske fødevarer, og at der bliver større udbud i hele Danmark.

"Men der skal også fremover være ordentlige afregningspriser til de danske økologiske producenter, så producenterne kan have en fornuftig indtjening, blandt andet de økologiske frugt og grønt-avlere.

I modsat fald vil vi se en stigning i importen af netop disse varer fra blandt andet Holland, Frankrig, Spanien og Italien," siger Ejvind Pedersen.

Tirsdag 27. juni 2017, kl. 12:45. Artiklen er opdateret med kommentar fra Landbrug & Fødevarer.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle