Prognose: 2017 bliver et godt år for mælke- og svineproducenter

Der er udsigt til en markant stigning i landmændenes indtjening i 2017, hvor det samlede driftsresultat efter ejerløn mv. ventes at stige til 2,2 mia. kr. efter et forventet underskud på 2,8 mia. kr. i 2016.

Det enorme minus, som landbruget slæbte sig ud af 2016 med, ser nu ud til at blive vendt til et næsten lige så stort plus i 2017. For både svinekød og mælk er priserne nemlig ved at rette sig efter en længere, dårlig periode  og er ved at  nå et gennemsnitligt niveau. Og landmændens indtjening følger heldigvis med op. Godt hjulpet af forbedret produktivitet samt fødevare- og landbrugspakken, hvor vigtige dele slår fuldt igennem i 2017.

Det forudser en ny prognose fra Seges. Ifølge prognosen har flere af landbrugets vigtigste priser lagt afstand til bundniveauerne i 2016 og er gået ind i en stærkere konjunkturfase, som ventes at toppe i 2017.

Stor spredning

»Det er især mælke- og svineproducenter, som har mulighed for en ganske fornuftig indtjening i 2017,« siger Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef på Seges, der forklarer konjunkturvendingen med stærk efterspørgsel fra Kina og andre asiatiske lande samt et fald i landbrugsproduktionen i flere lande.

»Der er dog ekstrem stor spredning i indkomsterne, så den gennemsnitligt pæne indtjening dækker både over bedrifter med underskud og bedrifter med overskud. Derudover oplever de fleste plante-, eller minkproducenter fortsat pressede priser og indtjening,« siger Klaus Kaiser.

Fremgang i produktivitet

De højere priser på verdensmarkedet spiller sammen med en pæn fremgang i landbrugenes produktivitet. Samtidig implementeres vigtige elementer i Fødevare- og landbrugspakken fuldt ud i 2017. Alle tre elementer er medvirkende til stigningen i indkomsterne.

»Selvom det går fremad for landbruget som helhed, er der fortsat mange bedrifter, der er presset på likviditeten. Samtidig er egenkapitalen presset efter flere år med lave priser. Begge dele lægger en kraftig dæmper på investeringerne og muligheden for at konsolidere bedriften. Så der er behov for en længere periode med styrket indtjening og mulighed for konsolidering,« vurderer Klaus Kaiser.

Glæde og bekymring

Formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild glæder sig over de lidt bedre tider i dele af landbruget, men er samtidig alvorligt bekymret over, at der fortsat er mange bedrifter med anstrengt økonomi.

»Landmændene bidrager selv med store forbedringer af effektivitet og produktivitet, men det kræver en indsats fra alle i og omkring erhvervet, før landbruget har en mulighed for at komme helt på benene igen,« siger Martin Merrild.

»Landmændene og den øvrige fødevarekæde skal arbejde for at skabe mere værdi i kæden, og regeringen skal fortsætte bestræbelserne på at skaffe lige konkurrencevilkår. Blandt andet er der behov for bedre ram-mevilkår til at nedbringe produktionsomkostningerne,« siger Martin Merrild.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle