Regeringen gør solceller mindre attraktive

Fremover skal solcelleejere betale elafgift af den elektricitet, de har overproduceret og senere - eksempelvis om natten - gerne vil forbruge.

Tirsdag denne uge fremsætter regeringen i et lovforslag, der skal gøre det mindre attraktivt at investere i solceller.

Lovforslaget betyder, at solcelleejeren ikke længere kan lagre sin overskydende elektricitet på det kollektive net og forbruge den senere afgiftsfrit. Fremover skal solcelleejeren betale afgift af opsparet energi. I regeringens terminologi hedder det, at ”timebaseret nettoafregning” af elafgift afskaffes og erstattes med ”øjebliksafregning”.

Elektriciteten, som solcelleejeren selv producerer og forbruger med det samme, er fortsat afgiftsfritaget.

Eksisterende husholdninger med anlæg på højest 6 kW vil med lovforslaget fortsætte på timebaseret nettoafregning indtil 2032. Nye anlæg og eksisterende erhvervsanlæg vil imidlertid overgå til øjebliksafregning.

Målet er at begrænse et forventet afgiftstab i statskassen fra 4,9 mia. kr. til 3,7 mia. kr. frem mod 2030. Udbygningen af solceller ser ifølge Energistyrelsens estimat ud til at stige til 1.350 MW i 2020, hvilket er markant over den politisk aftalte ramme for udbygning med solceller på 918 MW i 2020.

Regeringen har lørdag sendt lovforslaget i høring.

”Udbygningen af solceller i Danmark kan komme til at gå for stærkt, og vi ser ud til at få langt flere solceller, end vi har aftalt politisk. Det er ikke hensigtsmæssigt. Dels er udbygningen ufinansieret og vil slå et gedigent hul i statskassen på knap 5 mia. kr. Dels sker udbygningen ved, at mange husstande og virksomheder sætter solceller på taget til egetforbrug. Det er en meget dyr måde for statskassen at få el fra solceller på i forhold til eksempelvis statslige udbud af større projekter, hvor formålet alene er at producere mest mulig grøn strøm til elnettet til laveste budpris,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) i en pressemeddelelse.

Regeringen forventer, at solcelleudbygningen begrænses med 135 MW til i størrelsesordenen 1.215 MW i 2020, og vil således stadig ligge over den politisk aftalte udbygning.

Til efteråret vil regeringen fremlægge et udspil til en ny energiaftale, og der vil blive set på mulighederne i afgifts- og tilskudssystemet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle