Rentesikring – har du råd til at lade være?

Eksporten til Rusland er blevet blokeret, tørke er afløst af voldsomme skybrud. De færreste vil nok være alt for skråsikre, når de skal forudsige, hvorfra den næste ulykke vil komme.

Men jeg tror, de fleste kan være enige i, at det er vigtigt, at man er klar over de risici, man er eksponeret mod. Midt i august udsendte Finansrådet et nyhedsbrev med titlen ”Landbruget skal have fokus på risici”. Hovedbudskabet var, at landbruget skal arbejde mere systematisk med de risici, man er underlagt. Ikke kun på rentefølsomhed men også ved inputpriser, afregningspriser m.v.

Med hovedparten af gælden variabelt forrentet er renterne også en risiko for dansk landbrug. Risikoen forekommer dog fjern for mange efter en lang periode med, hvad der kan ligne permafrosne renter.

På den baggrund anførte Finansrådet i nyhedsbrevet, at det kan være en god idé for nogle landmænd at lægge deres lån eller en del heraf om til lån med fast rente i en periode. Det gav anledning til en del kommentarer i landbrugspressen, hvoraf flere kredsede om, at landbruget ikke har råd til rentesikring.

Aktuelt er renten på et 30-årigt fastforrentet realkreditlån lavere end de sidste 10 års gennemsnit for rentetilpasningslån F1. Samtidig er renten på et F3 lavere end et F1, og et F5 er kun marginalt dyrere.

Med de renteniveauer er spørgsmålet for mig ikke, om man har råd til rentesikring, men om man har råd til ikke at rentesikre!

Ultimo oktober er sidste frist for at ændre rentetilpasningsprofil eller skifte til anden låntype for de mange F1-lån, der refinansieres ultimo året. Aktuelt er vi i den situation, at et rentetilpasningslån F1 er det dårligste valg:

F3 og F5 med rentesikring i tre og fem år er meget konkurrencedygtige over for F1

Cibor, eller euribor er billigere end F1 – og giver også et bedre grundlag for senere rentesikring via finansielle instrumenter

Renten er historisk på traditionelle fastforrentede lån

Jeg ved ikke, hvornår renten stiger igen, og jeg skal ikke diktere den enkelte landmands rentestrategi. Men jeg vil fastholde, at det er nødvendigt, at man i samarbejde med sine rådgivere forholder sig aktivt til sin renterisiko - og overvejer de aktuelle muligheder for rentesikring i en kortere eller længere periode.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle