Rumteknologi spotter virus i marken før landmanden

Et app til mobiltelefonen henter billeder af marken fra rummet, så skadedyr og vandskade kan opdages i tide.

En hold af unge akademikere har udviklet et program til computer og smartphone, der henter billeder af marken fra rumsatelitter, bearbejder dem og sender en alarm om undergødskning eller vækstproblemer. Så når landmanden fredag aften endelig har fået benene op inde på sofaen og ikke nåede helt ned i det yderste hjørne af marken den dag, kan han klare resten af rundturen over telefonen.

Programmet hedder Fieldsense og viser satelitbilleder i høj opløsning af hver enkelt landmands mark. Ved hjælp af farvekoder fortæller kortet, hvordan afgrøden klarer sig.

»Hovedformålet er at hjælpe de danske landmænd til at få større udbytte ved præcist at kunne styre gødnings- og sprøjtemængder,« siger administrerende direktør ved Ceptu John Smedegaard.

Virksomheden er i spil til at vinde Årets Innovationspris på Vækst 2016-konferencen 16. september.

I øjeblikket er billederne nøjagtige ned til 10 gange 10 meter og opdateres hver uge, hvis vejret tillader det. Til næste år forventer Ceptu at kunne levere billeder hver tredje dag.

Dermed skabes grundlag for fremtidens præcisionslandbrug.

»Programmet kan også hjælpe dig med at opdage problemer som for eksempel havrerødsot, før du kan se problemets symptomer med dine egne øjne,« forklarer medejer og kommunikationsansvarlig Martin Kjeld Pedersen.

Passion for rummet

John Smedegaard stiftede virksomheden i 2014 og har siden håndplukket et hold på fem medarbejdere, der alle har en forkærlighed for rummets muligheder.

»Jeg kalder os en flok dataloger med flair for space,« siger direktøren om sine ansatte, der spænder i alder fra 22 til 29 år.

Selv er han vokset op på et landbrug i Iowa i USA, der har givet ham indsigt i udfordringer ved stordrift. Bedrifterne vokser i Danmark, og der er behov for nye måder at give overblik til landmanden, forklarer John Smedegaard.

»Vi udvikler en form for kunstig intelligens, hvor vores data og landmandens egen erfaring kan spare tid og penge i marken.«

Appen koster 10 kr. pr. hektar om året. Forebyggelse af problemer i marken tjener hurtigt pengene ind igen, vurderer kommunikationsansvarlig Martin Pedersen.

Vær med, når vinderen findes

De tre kandidater til årets Innovationspris præsenterer deres ideer på vækstkonferencen d. 16. september i Randers.

Vinderen vælges af et dommerpanel bestående af direktør Lars Visbech Sørensen, Agro Business Park, direktør Allan Pedersen, Dansk AgroIndustri og projektchef Mogens Nielsen, Yara.

Læs mere om konferencen og tilmeld dig her.

Faktaboks

Derfor kandidat

  • Farrowtech forsøger at bistå med at løse et følsomt problem med smågrise-dødelighed ved en enkel kombination af kamera og mobilteknik og har evnet at udvikle en prisbillig løsning.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle