Så meget taber svineproducenten per flæskesteg i år

Svineproducenterne taber i år 180 kroner pr. gris på at producere julebordets flæskestege.

Nordjyderne bør sende en venlig tanke til landmanden, når de i år sætter tænderne i flæske-stegen juleaften.

Landmanden har nemlig tabt 180 kroner for hver gris, han har produceret i uge 49 i år. Det svarer til 18 kroner pr. flæskesteg – eller cirka en krone pr. sprødt flæskesvær.

Det skriver Agri Nord i en pressemeddelelse.

"I år er foderet ekstremt dyrt, og svinepriserne ekstremt lave, og når de ting er ude af takt, så kan det ikke betale sig at producere slagtesvin", siger Jørgen Cæsar Jensen, der er økonomi- og virksomhedsrådgiver i Agri Nord.

Store prisudsving er blevet hverdag

De 180 kroners tab fordeler sig med 140 kr. pr. slagtesvin, mens smågriseproducenten har tabt 40 kroner pr. gris.

Smågriseproducenten har grisene fra fødsel til cirka 30 kilo, mens slagtesvineproducenten fe-der grisen op til slagt.

Sidste år ved denne tid var prisstrukturen helt anderledes. Da var svineprisen høj, og foderprisen lav.

"Siden finanskrisen har vi set disse hyppige udsving, der bliver kraftigere og kraftigere, og det er en virkelighed, vi skal vænne os til", siger Jørgen Cæsar Jensen.

Lange udsigter til bedring

Desværre for landmanden går der lang tid, før priserne stiger.

Der er netop kommet opdaterede prognoser for næste år, der viser plus en krone pr. kilo i forhold til i år.

"Men det er først for alvor i det sene forår, at prisstigningen forventes at komme, siger Jørgen Cæsar Jensen.

Hvis prognosen holder stik, så bliver prisen 1,20 kr. pr. kg mere end i år, og så vil landmanden nå op over produktionsprisen. Det vil altså sige, at han ikke længere vil sætte penge til ved at producere svinekød.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle