Sådan gjorde vi 5.800 hektar klar til salg

Største opgave var at få dokumentation i form af 30.000 skøder, tinglysninger, regnskaber og kontrakter på plads.

»Slipsene var bundet stramt. Helt op til skjortekraven. Det var finansfolk, vi sad over for. Men vi havde god kemi med dem.«

Sådan beskriver Søren Villumsen et af sine første møder med dem, der senere skulle vise sig at blive de endelige købere af de 5.800 hektar jord i Rumænien, han havde til opgave at finde en køber til.

Jorden var ejet af 145 fortrinsvis landmænd i danske Roden Invest A/S.

Siden 2006 havde selskabet købt omkring 9.500 små jordlodder i Rumænien og samlet jorden med det formål at sælge den videre og tjene på værdistigningen.

»Det har aldrig været selskabets formål at drive jorden, og den har hele tiden været bortforpagtet,« forklarer Søren Villumsen, formand for Roden Invest.

Efter en sløv periode i årene fra 2010 til 2014, hvor der ikke blev købt meget jord, hvor værditilvæksten var lav, og der blev brugt en del kræfter på at leje jorden ud, besluttede et flertal af aktionærerne, at det var tid til at sælge selskabet.

Klart mandat

»Som formand, og med til at forhandle pris og vilkår med de potentielle købere, lagde jeg vægt på at få et klart forhandlingsmandat fra aktionærerne, så vi kendte vores råderum, samt at have tæt kontakt med et salgsudvalg som bestod af ledelsen samt to fra bestyrelsen.«

Der gik et år med at undersøge mulighederne for et salg og finde prisen, hvorpå over 90 procent af aktionærerne godkendte et forhandlingsmandat på en generalforsamling.

»Set i bakspejlet var den tid givet godt ud. For når man sidder over for den type købere, som er klar til at købe jord for over 250 mio. kr., så er det en klar forudsætning at kende sit forhandlingsmandat,« siger Søren Villumsen.

Potentielle investorer

For at sikre et stærkt felt af købere havde Roden Invest undervejs kontakt til både den globale mæglervirksomhed Brown & Co samt Gasprom. Rabofarm og det jordanske kongehus.

»I starten prøvede vi at sælge jorden ved at angive en total pris. Men vi fandt ud af, at det var en langt mere overskuelig investering for køberne, hvis vi angav prisen pr. hektar,« fortæller Søren Villumsen.

Over 30.000 dokumenter

Gennem en af Rodens mange kontakter dukkede den endelige køber op, den tyske investeringsfond Do Investment, der i forvejen ejede 10.000 hektar i Rumænien og gerne ville udvide arealet med mellem 5.000 og 10.000 hektar.

Inden handlen kunne afsluttes, skulle alle papirer på plads.

»Vi snakker om over 30.000 dokumenter som skøder, tinglysninger, regnskaber, leje- og ansættelseskontrakter.«

»Det var faktisk den del af salget, der fyldte allermest og tog længst tid,« siger Søren Villumsen.

Faktaboks

Roden Invest A/S

  • Roden Invest A/S har gennem årene købt næsten 10.000 hektar jord i Rumænien. Noget af jorden er solgt igen eller byttet for at samle den i større, mere attraktive og sammenhængende arealer.
  • Jorden blev lejet ud til lokale landmænd for at undgå de likviditetsproblemer, der ofte følger med svingende høstudbytte.
  • Salget til investeringsfonden Do Investment omfatter 5.800 hektar, der var skøde på, samt yderligere 900 hektar, hvor ejerskabet endnu ikke er afklaret.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle