Sådan kan du beholde gården ved skilsmisse

Ny lov giver mulighed for på forhånd at aftale, hvor mange kr. ægtefællen skal have i tilfælde af skilsmisse.

En ny lov om ægtefællers formueforhold giver nye muligheder for at sikre, at landmanden kan beholde sin bedrift ved skilsmisse.

Ifølge Marina de Paoli, chefjurist hos Centrovice, vil man, når den nye lov træder i kraft til januar, kunne aftale, at den ene ægtefælle får et bestemt beløb i forbindelse med skilsmisse, men at alt andet skal være særeje og ikke deles.

»Den ordning har mange efterlyst, men det har hidtil ikke kunnet lade sig gøre at aftale på forhånd,« siger hun.

Godt for selvstændige

Ordningen kan være interessant for landmænd, der ellers skulle beskytte deres virksomhed med et særeje, så de i tilfælde af skilsmisse undgår at skulle udbetale halvdelen af friværdien til ægtefællen. »I yderste konsekvens undgår de at skulle sælge virksomheden for at kunne betale (ex)ægtefællen,« siger hun.

Samtidig peger Marina de Paoli på, at det ikke er urimeligt, at ægtefællen får et beløb med sig i tilfælde af skilsmisse, dels for at kunne etablere sig andetsteds efter en skilsmisse, dels som en kompensation for det arbejde og engagement, ægtefællen har lagt i stuehuset og nogle gange i bedriften.

Med den nye ordning slipper man for at skulle diskutere økonomien ved skilsmisse, ansætte værdier og meget andet.

»Det kan være svære, langvarige forhandlinger,« siger hun.

Det bliver samtidigt muligt på forhånd at aftale en regulering af beløbene for eksempel en pristals-regulering, eller at beløbet skal stige med bestemte beløb eller procentsatser, for eksempel hvert år eller hvert 5. år.

Det vil som tidligere være muligt at aftale, at formuen ikke skal deles. Hvis man ikke aftaler noget, skal man dele sin formue med ægtefællen, når ægteskaber slutter.

Delingsformue

Den nye lov ændrer også på nogle begreber. Fælleseje kommer fremover til at hedde delingsformue, og Marina de Paoli vurderer, at det er lettere at forstå.

»Begrebet fælleseje har fejlagtigt ofte fået ægtefæller til at tro, at de ejede alt i fællesskab. Det gør de ikke. Begrebet delingsformue dækker bedre over det reelle, nemlig at delingsformuen er den del af formuen, der skal deles med den anden ægtefælle eller ægtefællens dødsbo ved ægteskabets ophør,« siger hun.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle