Sådan ligger landet langtfra

Af Lone Anersen, viceformand, Landbrug & Fødevarer

I sidste uge udgav Danmarks Naturfredningsforening og Dyrenes Beskyttelse den årlige publikation »Sådan ligger landet«, som ifølge de to organisationer sætter fokus på, hvordan naturen har det, hvad dansk landbrug har af konsekvenser for natur og miljø, og på, hvordan det står til med vores drikkevand og grundvand.

Materialet bygger på offentligt tilgængelige data og statistikker, men er desværre valgt ud, så der også i år tegnes et ensidigt og forvrænget billede af virkeligheden. Når de to organisationer samtidig udtaler, at der ofte tegnes er urealistisk roserødt billede af dansk landbrug som det rene væksteventyr, så er jeg ikke enig. Tværtimod.

Gennem de seneste 25 år er vi nået meget, meget langt, når det handler om at begrænse påvirkningen af miljøet. Eksempelvis er udledningen af stoffer til vandmiljøet blevet mere en halveret siden 1985, mens produktionen er vokset. Og Danmark ligger i top, hvis man sammenligner miljøbelastningen pr. produktionsenhed med situationen i andre lande.

Den indsats kan vi kun være stolte af. I L&F ser vi masser af muligheder, når det handler om fortsat udvikling under hensyn til miljøet, for diskussionen om landbrug, natur og miljø er ikke et enten-eller, men et både-og. Jeg er helt overbevist om, at de to ting kan gå hånd i hånd, hvis vi vælger intelligente løsninger i stedet for forbud og begrænsninger, som flytter produktion og job ud af landet.

I sin tale på den årlige sikkerhedskonference i München i weekenden understregede den tyske forbundskansler Angela Merkel nødvendigheden af, at vi samarbejder på tværs, hvis de globale problemer skal løses. Det er jeg helt enig i, både når det handler om sikkerhed, og når vi taler om at tage vare på miljøet og vores fælles natur.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle