Sådan står afgrøderne lige nu: Verden mangler 25 mio. ton korn

Den seneste prognose over verdens kornhøst viser, at høsten ikke bliver så meget mindre end forbruget som hidtil forventet.

Kornmarkedet byder vanen tro på overraskelser hele tiden. I sidste uge kom den seneste rapport om verdens kornhøst fra USDA og fik priserne til at falde lidt på børserne, selvom der ikke er balance mellem produktion og forbrug.

I de senere år er produktionen endt med at være større end forbruget. Det er nyt i år, at produktionen er mindre end forbruget. Der mangler cirka 25 mio. ton på verdensplan, svarende til 2-3 gange den danske høst.

Når der var prisfald i sidste uge skyldes det, at underskuddet ikke forventes så stort som hidtil forventet. For en måned siden regnede man med et underskud på 30 mio. ton korn. Desuden hænger det sammen med, at når det gælder hvede, forventes der et lille overskud på 6 mio. ton, som er mere, end hvad der blev forventet for en måned siden.

Hvederekord i Rusland

På verdensplan er udbytteforventningerne for hvede gået op i de tidligere sovjet-stater. Rusland forventer rekordhøst igen i år – fem mio. ton mere end sidste år, hvor der også var rekordhøst. De russiske og ukrainske udbytter blev opjusteret i sidste uge. Samtidig tegner høsten af vårhvede i Rusland og Kazakstan også bedre end hidtil antaget. De opjusteringer opvejer til fulde, at den canadiske hvedehøst er nedjusteret på grund af tørke i store områder samt en nedjustering af forventningerne i EU og USA.

Underskud af andre kornarter

For andre kornarter, der omfatter bl.a. majs, byg, havre, rug med mere, nedjusterede USDA høstforventningerne, men de nedjusterede efterspørgslen lige så meget. Dog svarer nedjusteringen til, at lagrene vil svinde 35 mio. ton i forhold til sidste år.

Også for andre kornarter gælder, at Canadas og EUs forventede produktion falder på grund af mindre arealer. I Rusland stiger produktionen på grund af større arealer og højere udbytter i byg.

Herhjemme har de nye forventninger til verdens kornhøst ikke ført til de store ændringer for afregningspriserne, når man ser på www.kornbasen.dk og sammenligner den pris, man kunne få, lige før rapporten fra USDA kom, og prisen tirsdag.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle