Sag om swap: Landmand tabte i Landsretten

Seges er uenige i dommen og overvejer nu, om dommen skal ankes til Højesteret.

Der var ikke medhold til den landmand, der ved Vestre Landsret havde anlagt sag mod Skatteministeriet, som ikke ville godkende fradrag for en såkaldt renteswap.

Sagen handler blandt andet om, hvorvidt et tab på en valuta-swap kan anses for at have ’erhvervsmæssig tilknytning’, og om kontrakten kan placeres i virksomhedsordningen.

Sagen blev ført af advokat Jacob Langvad Nielsen, Seges, og er støttet af Landbrug & Fødevarer, da den har principiel betydning.

Specialkonsulent Jens Jul Jacobsen, Seges, er skuffet over dommen.

"Vi er selvsagt uenige i dommen. Som vi umiddelbart læser dommens præmisser, giver den dog baggrund for, at en del af de aftaler, der er indgået af landmænd, kan anses for erhvervsmæssigt tilknyttede," siger Jens Jul Jacobsen.

Vestre Landsret giver nemlig udtryk for, at swapaftaler, indgået i 2008 under omstændigheder som i denne sag, kunne anses som tilknyttet erhvervsmæssig virksomhed, hvis swap-aftalens hovedstol ikke oversteg det oprindelige låns hovedstol, og hvis der var overensstemmelse mellem lånets valuta og en af swapaftalens valutaer.

Vestre Landsret anerkender dermed, at det at swappe til schweizerfranc kan udgøre erhvervsmæssig tilknytning. Det er en klar tilsidesættelse af Landsskatterettens tidligere stramning af praksis.

Når skatteyderen så taber, skyldes det tilsyneladende, at en del af lånet ikke var udbetalt endnu, men alene bevilget og tinglyst, samt at nogle af lånene var i Euro.

"Dette er en meget uheldig vurdering. Der er grundet fastkurspolitikken ikke en væsentlig valutakursrisiko, og samtidig har Skatterådet tidligere udtalt, at det ikke udelukker erhvervsmæssig tilknytning, at der indgår to fremmede valutaer," siger Jens Jul Jacobsen.

Det er endnu uvist, om dommen ankes til Højesteret.

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle