Sammenhold uanset produktionsform

Der blev bl.a. talt om økonomi, forbrugeradfærd og drikkevand, da Landboforeningen Midtjylland holdt generalforsamling 15. marts.

Fra formandens beretning: »Nutiden er bedre end fortiden. Og fremtiden? Den kan blive endnu bedre.« Sådan sagde vores statsminister i årets nytårstale. Men kun sammen kan vi gøre fremtiden endnu bedre.

Jeg vil gerne appellere til sammenhold blandt os landmand, uanset hvilken produktionsform eller organisation, vi brænder for. Fremtiden tilhører dem, som er forandringsparate, og dem, som lytter til trenden i samfundet. Vi har så meget at byde ind med, og vi har så meget at være stolte af. Vi skal bare ud og fortælle det.

Økonomien er fortsat presset

Rigtig mange landmænd har fortsat underskud, - trods stigende priser på vores produkter. Årsagerne er mange, men vi mener, at staten for længst burde have grebet ind over for swaps skadelige indvirkning på dansk landbrugsøkonomi. Hårdt arbejdende danske landmænd skal ikke være ofre for spekulanter!

Forbrugerne bestemmer

I året er vi også blevet mødt af trenden: Butikskæder, der vil bestemme produkterne. Flere at de større butikskæder udelukkede med et trylleslag buræg med store konsekvenser for producenterne. Set fra landmandens synspunkt er udelukkelse af buræg ikke sagligt begrundet!

Fra landbrugets side vil vi meget gerne imødekomme forbrugernes behov, men hvor ville det være dejligt, hvis forbrugerne frit kunne vælge, hvilke produkter de vil købe, hvis landmændene selv kan vælge de fødevarer, de vil producere, og hvis fødevarekæderne ikke skal bestemme over både forbrugere og landmænd.

Hvad ønsker forbrugerne egentlig at købe? og hvad ved de om buræg? – ja, om vores produktion i det hele taget? Undersøgelser viser desværre et meget lille kendskab hos forbrugerne til, hvordan varerne reelt produceres, og under hvilke vilkår.

Forløbet omkring udelukkelse af buræg gør, at vi fra landbrugets side godt kan frygte, at trenden spreder sig til andre produktionsgrene. Hvem ved, hvilken produktion der næste gang står for skud?

Vand

Alle kommuner skal lave en indsatsplan for beskyttelse af drikkevand for alle drikkevandsboringer. Med baggrund i sagerne bl.a. fra Egedal og Aarhus kommune begynder kommunerne flere og flere steder at indføre yderligere stramninger.

Vi ser med stor alvor på disse stramninger, da vi ikke ser nødvendigheden, og vil gøre, hvad vi kan for at sikre lodsejernes interesser. I første omgang med argumenter om det unødvendige, når der ikke er tegn på stigninger, - ej heller målt forhøjet indhold i de pågældende boringer. Hvis det ikke lykkes, vil vi gå efter en tilstrækkelig erstatning, som kan holde lodsejeren skadesløs i forhold til de gener, som disse udpegninger vil få.

I Viborg kommune opereres med et beskyttet areal på minimum 410 ha. Hvis det skal eksproprieres til en pris på 150.000 kr. pr. ha, er det en omkostning for de pågældende vandværks forbrugere på mindst 61,5 mio. - bare i Viborg Kommune.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle