Savner klare retningslinjer om grønt Danmarkskort

Udpegninger af natur risikerer at brændemærke lodsejerne, så de ikke kan udvikle bedriften, mener L&F.

Danmarks 98 kommuner skal komme med input om natur til Det grønne Danmarkskort i forbindelse med revision af kommuneplanerne i år. Men der foreligger ingen klare retningslinjer for, hvordan de skal vurdere naturen, og det gør opgaven vanskelig. Det mener Landbrug & Fødevarer.

Det grønne Danmarkskort skal vise, hvor der er eksisterende natur, økologiske korridorer og potentielle naturområder. Hvilke kriterier man skal gå frem efter, når man udpeger, og hvordan, er der ikke meldt ud.

Karen Thomasen, miljørådgiver hos Sagro, er medlem af Det grønne Råd i Struer Kommune, udpeget af Holstebro-Struer Landboforening. Her sidder hun sammen med jægere, fiskere, det lokale friluftsråd og grønne organisationer. Hun og de øvrige medlemmer har netop fået som hjemmeopgave at tegne ind på et kort, hvor de synes, der skal være natur.

»Jeg synes, det er lidt løst i furerne, at vi ikke har nogen retningslinjer. Det er ikke rimeligt, at vi skal indtegne streger på et kort som i fri leg på lodsejernes bekostning. Det er omkostningsfrit for os, men kan få store konsekvenser for lodsejeren. Som minimum bør lodsejerne inddrages tidligt i processen,« spørger hun.

Må ikke brændemærke

Landbrug & Fødevarer har længe påpeget over for Erhvervs- og vækstministeriet, at der mangler retningslinjer for kommunerne.

»Man er nødt til at have retningslinjer for, hvordan man administrerer en lov. Vi frygter, at nogle kommuner udpeger noget, som begrænser ejernes udviklingsmuligheder,« siger viceformand Lars Hvidtfeldt, der også mener, at lodsejerne skal inddrages i processen.

L&F har hele tiden været imod, at der skal laves et Grønt Danmarkskort. Lars Hvidtfeldt er dog glad for, at da det blev vedtaget i 2016, blev det understreget, at udpegninger ikke må begrænse ejernes mulighed for at udvikle bedriften.

»Vi er glade for, at det oprindelige forslag blev blødt op. Det er vigtigt, at det ikke brændemærker lodsejerne,« siger han.

Frygten er bare, at det sker alligevel, når der ikke er nogle retningslinjer for kommunerne.

Selv om en udpegning ikke har nogen retsvirkning her og nu, kan det godt indirekte påvirke ejendommens værdi, mener han.

Retningslinjer på vej

Ifølge Erhvervsministeriet er regeringen godt i gang med at udarbejde vejledninger til kommunernes arbejde med udpegning af udviklingsområder og Grønt Danmarkskort. Det er forventningen, at vejledningerne kan sendes i høring allerede i april i sammenhæng med Folketingets arbejde med vedtagelse af den nye planlov. Ministeriet peger også på, at det nu er besluttet, at kommunernes udpegning af områder til Grønt Danmarkskort er udsat til 2018 når landsplandirektivet for udviklingsområder er udstedt.

Faktaboks

  • Udpegninger på Det grønne Danmarkskort må ikke påvirke ejendommens udviklingsmuligheder.
  • Det betyder, at der skal følge penge med, hvis staten ønsker, at noget natur skal udvikle sig i en anden retning.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle