Schweiz skriver mad og landmænd ind i grundloven

Søndag var der folkeafstemning i Schweiz. 78 procent sagde ja til at beskytte landbruget for at sikre mere mad.

Det er mange år siden, at europæerne har interesseret sig for at sikre fødevareforsyningen, og i EU handler det langt oftere om at undgå overproduktion. Men schweizerne er en europæisk undtagelse. Søndag stemte et overvældende flertal - i alt 78 procent - ja til at skrive fødevareforsyning ind i den schweiziske forfatning - deres grundlov.

Runde ord

Ifølge den schweiziske forfatning skal regeringen nu beskytte grundlaget for landbrugsproduktion og især, at de ikke mister arealer. Samtidig står der, at man især skal arbejde for en fødevareproduktion, som er tilpasset lokale forhold, og som udnytter resurserne effektivt, og samtidig skal det være markedsorienteret.

Desuden skal handlen med fødevarer bidrage til en bæredygtig udvikling, og man skal undgå madspild.

Startede i landbruget

Det var oprindeligt landbruget, der kom med et oplæg til at få fødevareforsyningssikkerhed med i forfatningen. Gennem en underskriftsindsamling, hvor landmænd ihærdigt arbejdede for at få underskrifter nok, fik landboforeningerne sat det på dagsordenen.

Udgangspunktet var blandt andet, at de schweiziske produkter skal nyde større beskyttelse over for udenlandske for at fremme produktionen. Landmændene var også trætte af, at landbrugspolitikken var blevet mere grøn, end mange ønskede. De kritiserede, at en vedvarende græsmark med lavt udbytte i bjergene gav mere støtte end en produktiv omdriftsmark i dalene. Argumentet var bl.a. at Schweiz kun er 50 procent selvforsynende.

Mange ændringer

Siden er teksten blevet ændret mange gange og er ikke særlig præcis. Dermed kan rigtig mange tolke den og se sig selv i den, og det er måske medvirkende til, at så mange stemte ja, mener analytikere.

Ammekoproducent Joseph Burri var selv aktiv med underskriftindsamling i begyndelsen af kampagnen. Han er glad for, at det blev ja, men kunne bedre lide den oprindelige tekst.

»Jeg er ikke så vild med frihandel. Der er mange, der tjener en masse på at importere varer, fordi der er så dyrt her. Jeg mener, at mange schweiziske forbrugere gerne vil have en stærk schweizisk produktion,« siger han.

Han forventer dog heller ikke, at forfatningsændringen gør nogen forskel for hans bedrift i morgen. Åbner grænserne på sigt for mere udenlandsk kød, vil han selv sælge mere direkte til forbrugerne.

Faktaboks

  • Schweiz er på størrelse med Danmark.
  • Landbrugsarealet er 40 procent af det danske.
  • Befolkningen udgør 8 mio.
  • De er knapt 50 procent selvforsynende med fødevarer

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle