Seges: Earn-Out kan være alternativ til sælgerpantebrev

Finansieringsmetoden 'Earn-out' er et brugbart alternativ til et sælgerpantebrev, når der skal ejerskiftes. Seges afholder, den kommende måneds tid, workshops om emnet tre steder i landet.

Earn-out har hidtil ikke været særligt brugt i landbruget. Men er køber og sælger uenige om eller usikre på, hvad den personligt ejede virksomhed er værd, eller har køber svært ved at finde finansiering, er earn-out værd at overveje. Det skriver Seges, der i de kommende uger afholder et par workshops om ejer- og generationsskifte flere steder i landet.

Køber afdrager ved overskud

Den største forskel mellem et sælgerpantebrev og en earn-out er, at et sælgerpantebrev skal afdrages, uanset om det går godt eller dårligt i virksomheden. Ved en earn-out afdrager køber derimod kun, hvis virksomheden genererer et overskud.

"Sælger får mere end den aftalte værdi i earn-out’en, hvis køber gør det godt, og hvis køber ikke gør det godt, får sælger mindre, end den aftalte værdi," forklarer René Moody Nielsen, der har arbejdet med earn-out i Seges’ projekt Ejerskifte 2020 igennem det sidste års tid. og er Seges’ ekspert på området.

Ifølge ham giver det mening, at betalingen ved en earn-out ikke ligger fast. Det giver et mere realistisk billede af virksomhedens værdi:

"Hvis køber ikke kan præstere de resultater, som er forudsat i earn-out’en, virker det fair, at sælger ikke skal have helt så mange penge i betaling fra køber; virksomheden var måske ikke helt så meget værd, som sælger og køber troede. Samtidig giver det mening, at sælger får et større beløb end forventet, hvis køber gør det rigtig godt. Det taler nemlig for, at virksomhedens værdi måske var højere, end sælger og køber antog," forklarer René Moody Nielsen.

Earn-out kontra gældsbrev

I forbindelse med et sælgerpantebrev er sælger i udgangspunktet sikker på at få alle sine penge. Men går det ikke godt for virksomheden, og kan køber ikke betale afdragene, risikerer sælger at tabe alle sine penge, som f.eks. hvis køber går konkurs.

Ved en earn-out ender det derimod ikke nødvendigvis i en konkurs, hvis køber ikke kan betale.

"En earn-out giver selvfølgelig noget større usikkerhed for, hvad sælger får, og hvad køber skal af med. Men køber kan drive virksomheden videre, selv om han betaler mindre end aftalt i earn-out’en. Det behøver ikke at ende i en konkurs, "siger René Moody Nielsen.

Skats praksis ikke entydig

For mange landmænd afhænger valget af finansiering af, om aftalen kan ligge i virksomhedsordningen. Skats praksis på området er ifølge René ikke entydig. Hverken hvad sælgerpantebrev eller earn-out angår.

"Hvis landmanden vil være helt sikker på, at han kan få sin gældsaftale med i virksomhedsordningen, skal han have et bindende svar fra Skat," understreger han.

Workshops om earn-out

Seges afholder workshop om ejer- og generationsskifte i Region Sjælland 5. april, Region Nord 27. april (tilmeldingsfrist 28. marts) og i Region Syd 9. maj (tilmeldingsfrist 7. april).

Seges hjemmeside kan du læse mere om program og tilmelding til workshops

 

 

 

Faktaboks

Værd at vide om earn-out

En earn-out vil typisk have kortere løbetid og mindre værdi end et sælgerpantebrev, fordi usikkerheden for sælger er større ved en earn-out. Hvor sælger i et sælgerpantebrev kan få 4 mio. kr., fordi køber har 20 år til at afdrage beløbet, kan samme sælger måske højst få 3,5 mio. kr. i en earn-out aftale, eftersom køber har kortere tid, for eksempel 4 år, til at betale beløbet tilbage.

 

Ved earn-out er det i højere grad end ved sælgerpantebrev den forventede omsætning, som bestemmer, hvor stor en værdi der ligger i earn-out’en.

 

Earn-out bruges i andre brancher især, når køber og sælger skal sætte kroner og øre på virksomhedens goodwill.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle