Seges: Forpagtning har fordele og ulemper

Seges ser fordele og ulemper ved forpagtning.

De seneste tre til fire årtier har anvendelsen af forpagtning været stigende.

Årsagerne skal findes i både præferencer og nødvendighed, skriver Seges' i et notat om tendensen.

Fordele ved forpagtning

  • Forpagtet jord er mindre forpligtende og indebærer en mindre risiko.
  • For unge landmænd kan forpagtning  være første skridt på vejen mod at blive selvstændig.
  • Samtidig kan det være en bedre løsning at lade en forpagtningsaftale udløbe end at skulle sælge jord, hvis landmanden vil ud af erhvervet eller vil drosle ned. Forpagtning tilbyder således en lettere vej ud af erhvervet.
  • Ved at forpagte undgår landmanden samtidig at eksponere sig for risikoen for prisfald på jord, og den finansielle gearing vil være lavere end ved køb af jord. Forpagtningsafgiften kan således ud over at give produktionsretten til jorden også betragtes som en forsikringspræmie mod prisfald.

Fordel ved at eje

  • Jordbesiddelse op til harmoni for husdyrbrug gavner ofte i en kreditmæssig sammenhæng - finanssektoren foretrækker et stabilt harmoniareal.

Nødvendigheden ved at forpagte

  • Nødvendigheden kan være i form af begrænset udbud af jord, og at det derfor ikke er muligt at købe tilstrækkelig jord i forbindelse med opstart eller en udvidelse af produktionen, og som bedste – eller eneste - alternativ forpagtes jord i stedet.
  • Nødvendigheden kan også skyldes et stadig større krav til kapital og finansiering i takt med at jordpriserne er steget. Det kan have været vanskeligt for landmænd selv at generere den fornødne likviditet, og egenkapitalen har været utilstrækkelig. Især efter ”finanskrisen” har det været vanskeligt både at generere likviditet gennem indtjeningen på driften og at få adgang til finansiering. Det gælder generelt, men i særdeleshed i forhold til unge og nyetablerede landmænd.
  • Traditionelt er forpagtning mest forekommet som delforpagtning, hvor landmanden typisk forpagter et mindre areal i forhold til det areal, man selv har i forvejen. Og ofte forpagtes hos mere end én. De senere år er det eksempler på helforpagtninger af jord eller sågar af hele landbrugsvirksomheden, det vil sige både jord og bygninger. Eksemplerne knytter sig typisk til eksterne investorer, institutionelle investorer eller formuende privatpersoner, der opkøber landbrug og forpagter dem ud til landmænd, undertiden med en købsoption og delt upside på indtjening og værdiændringer som en del af incitamentet for både ejer og forpagter.

Den sidste tendens - hel forpagtninger - breder sig, vurderer Seges.

"Der er grund til at forvente, at helforpagtning af jord eller hele virksomheden vil fylde mere fremtiden," skriver Seges i notatet.

"Uanset omstændighederne er det vigtigt at foretage en nøje vurdering af fordele og ulemper ved forpagtning, herunder beregning af afkast og risici ved hhv. køb og forpagtning af jord," skriver Seges i notatet.
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle