Seges: Ny hestelov kan redde jobs på landet

Forslag fra Miljø- og Fødevareministeriet om mere fornuftige regler for boksstørrelse, loftshøjde, lysindfald og luftkvalitet betyder, at mange rideklubber, stutterier og hestepensioner får mulighed for at fortsætte, også efter 2020, vurderer Seges.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsens (V) udkast til en ny lov om hestehold er sund fornuft - og kan redde hestestalde fra lukning.

Det siger Jørgen Kold, chef for afdelingen for heste under landbrugets vidensbank Seges. Loven er netop sendt i høring fra Miljø- og Fødevareministeriet.

"Vi mener, at en række af de krav, der skulle indfases i 2020 er alt for vidtgående i forhold til hvad der kræves for at hesten trives. Det tager ministeren nu hånd om med det nye lovforslag," fastslår Jørgen Kold i en pressemeddelelse.

"Et eksempel er kravene til boksstørrelser fra 2020. Uden en lovændring vil vores standardbokse på 3m x 3m udelukkende kunne anvendes til ponyer. Det står i skarp kontrast til at disse bokse er anvendt til alle hestetyper i hele Europa i årtier uden at det har affødt et generelt trivselsproblem. Det er tydeligt, at sådan et krav var blevet for stramt, i forhold til hvad der er nødvendigt for hestenes velfærd."

Et andet eksempel er luftkvaliteten, hvor et rumfangskrav på 30 m3 nu foreslås ændret til, at man fokuserer på at den rette luftkvalitet er til stede, hvilket jo kan måles objektivt og reguleres med ventilation. En meget bedre løsning for heste og hesteholdere, vurderer Seges.

På enkelte områder vil Seges gerne holde ministeriet til ilden. Det drejer sig for eksempel om et krav om, at hestehold bør bestå af mindst to heste. Ministeriet har ikke afvist kravet, men vil se på det i den nærmeste fremtid, hvilket Jørgen Kold hilser velkomment.

Det er Jørgen Kolds opfattelse, at lovgivningen vil have stor betydning for sektorens fremtidsudsigter.

Krav umulige at opfylde

Seges estimerer, at hestesektoren siden 2008 leverer omkring 3.000 færre arbejdspladser til den danske samfundsøkonomi, og det er i en branche, der årligt skaber omsætning for mere end 20 mia. kr. Siden 2008 er følproduktionen halveret, og antallet af heste faldet fra 200.000 til 170.000. En udvikling som i høj grad hænger sammen med de skrappe krav i hesteloven, som skulle opfyldes i 2020, vurderer Seges.

"Uden en revision af loven vil den udvikling kunne fortsætte. Hvis vi mister yderligere 30.000 heste, hvilket ikke er et urealistisk scenarie, så ville det koste yderligere 3.000 jobs og 3. mia. i omsætning," siger Jørgen Kold.

Han vurderer, at det for rigtig mange hesteholdere ville være umuligt at foretage de investeringer, som er nødvendige for at overholde de krav, som den nuværende lov stiller til hestebedrifterne fra 2020.

"Kravene ville koste milliarder for sektoren at implementere fuldt og ikke nødvendigvis bidrage til øget hestevelfærd. Et andet problem er, at for mange af hesteholderne vil det reelt ikke kunne lade sig gøre at finansiere de nødvendige ombygninger – specielt med de præmisser der er for at låne penge med sikkerhed i fast ejendom i landdistrikterne," siger Jørgen Kold.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle