Sig nej tak til tilbud om kontrakt på diesel

Olieprisen er faldet meget, men den kan sagtens falde endnu mere.

Olieprisen er nede i 28 dollar pr. tønde. Det er under det halve af, hvad den var i maj, og siden 25. november er prisen faldet med en tredjedel.

»Det er meget positivt, selv om der også var billig diesel i 2015. Her og nu handler det om at få fyldt tanken op, inden man skal i marken, men det er helt klart vores opfattelse, at olieprisen ikke har nået bunden endnu og kan falde yderligere.

Derfor skal man ikke købe diesel på kontrakt endnu, og hvis man bliver kontaktet med et godt tilbud, skal man klappe hesten og sige pænt nej tak.

Til gengæld skal man tegne så lang en kontrakt som muligt, når bunden er nået, i hvert fald et år frem,« siger analytiker Hans Fink, Agromarkets.

Hvor længe skal man så vente?

»Det ved jeg ikke, men vi følger markedet tæt, og når vi kan se, at det er det rigtige tidspunkt, giver vi besked til vore kunder,« siger han.

Han bakkes op af Gunnar Schmidt, Byggeri & Teknik I/S, Herning.

 

Ingens tigning foreløbig

»Olieprisen er meget lav, men der er ingen, der ved, hvor længe det varer. Det kan godt vare et stykke tid, efter at blokaden mod Iran er ophævet. Det giver noget flimmer.

Hvis prisen ikke er på vej op, skal man overhovedet ikke gøre noget.

Problemet er, at der bliver produceret mere olie end der aftages, og der er ikke noget, der tyder på, at priserne vil stige foreløbigt. Priserne kan endda falde lidt yderligere.

Hvis man vil have vished for priserne, kan man lave fastprisaftaler på langtidskontrakter, men det koster, og det er farligt, fordi man ikke ved, hvornår bunden eller toppen er nået, siger Gunnar Schmidt.

Forbruget af diesel ligger ifølge Gunnar Schmidt på ca. 100 liter pr. hektar om året. Med et prisfald på ca. 2,50 kr. fra godt 6 til knap 4 kr., betyder det en besparelse på 250 kr. pr. hektar. For en planteavlsbedrift med 100 hektar giver det altså en årlig besparelse på 25.000 kr.

Landmænd bruger ifølge erhvervsøkonomisk chef Klaus Kaiser, Seges, cirka 2 mia. kr. årligt på energi, især dieselolie, der følger med olien ned i pris, så det gavner umiddelbart landmændenes økonomi.

Landbrug & Fødevarer har regnet ud, at hvis prisen på diesel og fyringsolie holder sig på det nuværende lave niveau i hele 2016, så giver det en besparelse på knap 1,5 mia. kr. i forhold til 2012, hvor gennemsnitsprisen var højest.

Faktaboks

Diesel og fyringsolie

  • Landbrugets samlede forbrug 520 mio. liter
  • Heraf 400 mio. liter diesel

Listepris pr. 1.000 liter:

  • 2012: 11.684 kr.
  • 2015: 9.990 kr.
  • 2016: 9.074 kr.
  • 14. januar: 8.822 kr.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle