Skove kan være hårdt ramte af storm

Hvor hårdt stormen Gorm ramte de danske skove vil tage tid at få overblik over. Frygt for at enkelte steder kan være hårdt ramt.

Mange af de anmeldelse af stormskader, som er registreret indtil videre drejer sig om væltede træer. Det har ikke kun givet travlhed med oprydningen i det offentlige rum, men også hos Dansk Skovforening,  hvor man arbejder på højtryk for at finde ud af, hvor stor skade stormen har gjort på de danske skove.

Tanja Olsen, afdelingsleder, Erhvervspolitisk afdeling, koordinerer indsamlingen af data. Hun forventer først, at have det fulde overblik om 14 dage, da mange medlemmer i første omgang koncentrerer sig om at rydde veje og stier for væltede træer, før de begynder optællingen af de samlede skader.

"Det ser dog ud til, at der er enkelte steder i Midtjylland og på Sjælland, der er hårdt ramt, men det er svært at sige endnu," siger Tanja Olsen.

Hun vurderer, at det våde vejr op til stormen kan betyde en del skader. Dansk Skovforening udsender en foreløbig  opgørelse på onsdag.

Træer skal blive liggende

Også hos Naturstyrelsen er man i gang med den store optælling, og den første vurdering er, at skaderne ikke kommer i nærheden af det man oplevede efter Allan og Bodil. Første melding er, at Gorm var nådig ved Miljø- og Fødevarerministeriets skove i nat. Det skriver ministeriet i en pressemeddelse.

Skovriderne i Naturstyrelsen har foretaget de indledende inspektioner, men der kan gå nogle dage, før styrelsen er kommet rundt i alle dele af skovene og dermed får det endelige overblik. Indtil videre tyder intet på, at der er sket alvorlige skader.

Ifølge pressemeddelsen fik Midtjylland målt nogle af de hårdeste vinde, men her melder skovrider Poul Ravnsbæk kun om spredt træfald, og i følge Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen, så skal træerne blive liggende, hvor de er faldet.

"Når der falder spredte træer i skoven som følge af storm, får de som udgangspunkt lov at blive liggende, hvis de falder inde i skovene, hvor de ikke er til gene. I skovbunden går de i forrådnelse og bliver bosteder for biller og andet kryb, som fuglene er vilde med - til glæde for biodiversiteten. Der er derfor ingen grund til at ærgre sig over et væltet træ i skoven – det er bare tegn på nyt liv," siger Eva Kjer Hansen.
 

 

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle