Skræmmelyde skal hjælpe landmænd

Vildtskader har længe været et problem for landmænd, men det skal skræmme-lyde lave om på.

Krondyr, der spiser afgrøder, måger, der slæber rundt på smittesygdomme ved minkfarme, og fredede bramgæs, der æder sig mæt på marker. Mange forsøg på at reducere de såkaldte møgdyr har været gjort, men med svingende resultater. Derfor har ejer af virksomheden Animal Control, Mogens Rosengaard, tilbage i 2005 udviklet et system, der skal være med til at afværge vildt og dermed mindske landmændenes økonomiske skader.

»Jeg begyndte på det, fordi jeg mente, at der måtte være en anden måde at løse konflikten med vildtet på i stedet for at regulere bestandene, og det er stadig baggrunden for det den dag i dag,« siger Mogens Rosengaard.

Han har arbejdet med vildtforskning i 15 år som forskerassistent ved Danmarks Miljøundersøgelser på Aarhus Universitet. I år 2000 startede han sit eget firma for at komme problemet med skadevoldende vildt og fugle til livs. I 2005 blev produktionen for alvor sat i gang, og Mogens Rosengaard har mærket en positiv respons. Han fortæller, at han både har hjulpet Djursland Landboforening, skovejere, juletræsproducenter i udlandet, minkavlere mm.

»Jeg har et eksempel med en landmand, som havde en markskade på 3-400.000 kr. om året som følge af kronvildt. Da han fik installeret de her standere, var han nede på 20.000 kr. om året. Jeg har nok solgt 3-400 anlæg alene til landmænd,« siger han.

Dokumentation vigtig brik

Mogens Rosengaard påpeger, at det hele tiden har været et vigtigt element for ham at kunne dokumentere, at det virkede. Ved hjælp af en logfil kan han se, hvor mange gange sensorerne bliver aktiveret, når uønskede fugle eller pattedyr er gået ind på området. Ifølge vildtforskeren er der blevet registreret mindre og mindre aktivitet, når standerne er blevet sat op. Han fortæller, at når lydene aktiveres, så er 80-90 procent af dyrene væk.

»Vi har lavet en ordning, som er en garanti på, at vi kan flytte et vis antal kvoteprocentdel, og hvis ikke vi opnår det, så er der mulighed for tilbagekøbsordning. Men ikke en eneste gang har jeg været ude for, at nogle har haft brug for den ordning,« siger han og fortsætter:

»Teknologien udvikler sig i en rasende fart, så jeg tror, at der løbende kommer nye teknologier, som er med til at optimere vores løsninger frem for regulering,« siger han.

Faktaboks

Sådan virker Anico-systemet

  • Anico-systemet fungerer med aktivering via en eller flere sensorer på en stander, fjernbetjening og/eller med en timer med faste intervaller. Når uønskede dyr træder ind i et sensorfelt, aktiveres forskellige skræmme-lyde, f.eks. skud eller dyrenes egne advarselsskrig, som dyrene føler sig utrygge ved. En solcelle kan forsyne den med strøm. Anlægget for kronvildt har en rækkevidde på 25 hektar, og fjernbetjeningen kan række 2 km.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle