Slagteriet der redder Bornholms udvikling

Nu håber alle på ro og stabilitet på øen - i hvertfald i de kommende år.

”Vi må være glade i dag,” sagde svineproducent Peter Brandt Kofoed, da Danish Crowns slagteri i Rønne nu for lov til at blive. Svineproducenter kan se en forsat udvikling for deres bedrifter og slagterimedarbejderne kan se en ende på lange konflikter.

Danish Crowns slagteri i Rønne har længe stået på usikker grund. Først blev forhandlingerne mellem NNF og DI afbrudt og Danish Crown meldte ud, at slagteriet nu skulle lukke. I dag er det ikke længere en realitet, fordi medarbejdere og virksomhed er blevet enige om en investeringsfond, der sikre penge i kassen. Investeringsfonden skal medarbejderne stemme om i næste uge.

Femårs plan

”Det betyder meget for øen. Hvis slagteriet var i Midtjylland, så havde vi måske lukket det med det samme. Jeg oplevede en positiv stemning på mødet, og jeg tror på, at medarbejderne stemmer ja til investeringsfonden,” siger produktionsdirektør i Danish Crown Søren Eriksen. Planen for slagteriet varer i fem år, og hvis besparelsen på de 25 mio. kroner som DC ønskede, så får medarbejderne deres investerede penge tilbage.

Udviklingen fortsætter

Svineproducenterne på Bornholm skal leverer 50.000 flere slagtesvin om året, som en del af aftalen. Med et slagteri i behold, så kan produktionens udvikling fortsætte.

”Jeg tør tro på, at jeg kan udvikle min bedrift. Mine tanker om at bygge en ekstra stald kommer tættere på,” siger svineproducent Peter Brandt Kofoed. Også borgmesteren har sat udvikling på skemaet igen.

”Vi har fået fem år til at udvikle fødevareerhvervet på Bornholm. En bevarelse af slagteriet giver ro og stabilitet til at udvikle øen,” sagde borgmester Winni Grosbøll.

Vi er gladere i dag

Det er ikke til at se, at medarbejderne på slagteriet har været igennem lidt af hvert, da LandbrugsAvisen træder ind på de hvide klinker efter at medarbejderne er blevet informeret om slagteriets lyse fremtid. De arbejder ufortrødent videre, som de har gjort det mange af dagene under forhandlingerne. Noget er dog forandret.

”Jeg er helt sikkert gladere for at arbejde i dag, end jeg var i går,” siger Jan Holm uden at stoppe arbejdet med at skære skinker. Han har arbejdet på slagteriet i 25 år, og det sammen med hans kone. Om et halvt år går han på efterløn, imens konen stadigvæk har syv år tilbage.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle