Sommersolen sælger de sønderjydske jordbær

Henning Hansen har solgt frugt og grønt på torvet i Sønderborg i seks år – og han kan mærke, at de lokale fødevarer er et hit.

I den bagende sol går en mand rundt og sprøjter vand på grøntsager i alle regnbuens farver.

Hans navn er Henning Hansen, og han har stået her hver eneste sæson de sidste fem år. Han kører rundt til lokale landmænd og frugtavlere, og sælger deres varer på torvet i Sønderborg.

”Jeg synes, det er vigtigt at støtte de lokale – ellers forsvinder de jo en dag!” siger han.

Sommersolen giver salg

Det er tydeligt for Henning, at sæsonen præger.

”Man kan mærke nu, at folk kommer ud. De kan godt lide varerne – lige nu er det særligt jordbær, der hitter,” forklarer Henning Hansen.

En betydelig del af boden består da også af jordbær – og en stor del af dem er allerede blevet solgt.

Snysk

Når vi spørger Henning Hansen og hans kunde, hvad Sønderjydsk mad er, er svaret klart: Snysk.

Snysk er en sønderjydsk egnsret, som bedst beskrives som grøntsager i mælkesovs – så Henning Hansens varer - ærter, bønner og gulerødder - indgår i mange opskrifter i byen.

”Der er ikke to, der laver det ens – nogen skal spise det med gaffel, andre med ske!” griner Henning Hansen.

LandbrugsAvisens journalister, Aske og Victoria, er på Danmarkstur i de næste par uger og er på jagt efter lokale fødevarer. 

Stadig flere fødevarer sælger sig selv med, hvor de kommer fra. Men hvordan gør man lokale fødevarer til en god forretning, og hvad gør producenterne anderledes? Det er nogle af de spørgsmål de forsøger at få svar på. Læs mere i LandbrugsAvisen og hold øje med, hvor Aske og Victoria er i næste uge. Vi modtager gerne ideer til, hvor de skal dreje forbi.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle