Stadig stor usikkerhed på mejerimarkedet

Marked/Mælk. Af chefkonsulent Niels Ole Nielsen, Landbrug & Fødevarer

Markedet for mejeriprodukter har siden 2014 været kraftigt mærket af ubalance mellem udbud og efterspørgsel.

Fra et allerede meget lavt prisniveau i juni 2015 fortsatte nedgangen i mejeripriser i begyndelsen af tredje kvartal 2015 men vendte så med prisstigninger i den sidste del af kvartalet, så priserne for mange produkter i dag ligger højere end i juni.

Hollandske Rabobank advarer dog om, at der stadig findes et ”bjerg af mælk” på markedet, som blokerer for vedvarende opsving i priserne. Derfor vil de seneste måneders stigninger næppe fortsætte: ”Det er svært at se noget skift i de grundlæggende markedskræfter, der forklarer den kraftige forbedring i mejerivarepriserne fra midten af august til slutningen af september,« siger banken. Der er nok nærmere tale om en korrektion, efter priserne faldt til for lavt et niveau i august.

Produktionen stiger

Globalt blev der i tredje kvartal produceret mere mælk, end markedet havde brug for. Mælkeproduktionen er tilsyneladende fortsat med at stige hurtigere end efterspørgslen i de seneste måneder. EU har stået for størstedelen af væksten, da fjernelsen af mælkekvoterne 1. april har fået indvejningen til at stige med cirka 2 procent. Men også de øvrige markeder fortsætter med at stige. Samlet set er den globale mælkeindvejning steget med cirka 1 pct. i de første otte måneder af 2015. »Rabobank forventer, at behovet for at finde nye markeder til mælken vil mindskes i første halvår 2016, da lave mælkepriser i New Zealand og yderligere prisfald andre steder vil sætte en bremse på mælkeproduktionen, samtidig med at efterspørgslen vil stige som følge af det lave prisniveau,« siger Rabobank.

Rabobank justerer

Samlet set betyder dette, at Rabobank justerer forventningerne til priserne i de kommende kvartaler en lille smule i forhold til de estimater, som de meldte ud i deres seneste kvartalsrapport primo juli. Forventningerne til 4. kvartal 2015 fortsætter uændret, men for både første og andet kvartal 2016 er de estimerede priser for sød- og skummetmælkspulver sænket i forhold til tidligere.

Sikkert er det dog, at der fortsat er stor usikkerhed om den fremtidige udvikling i mælkepriserne. Der forventes dog en form for stabilisering af markedet og i løbet af 2016 også prisstigninger. Væksten i mælkeproduktionen forventes på dette tidspunkt at aftage, ligesom den kinesiske import ventes at stige.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle