Stor-økolog bygger biogasanlæg

Axel Månsson bygger i samarbejde med Nature Energy et biogasanlæg ved sin gård. Målet er at sikre god gylle til det økologiske frilandsgartneri.

Axel Månsson, Brande, er i gang med at omlægge sit frilandsgartneri til 100 procent økologi. Det kræver god gylle med en god næringssammensætning.

Derfor har han i fem år haft planer om et biogasanlæg og efter et bump på vejen er det nu klar til at blive bygget, så det kan være i drift fra juli næste år.

Axel Månsson ejer hovedparten af ejerskabet, men har energiselskabet Nature Energy som en stor medejer.

Hvad er den primære årsag til, at du har ønsket et biogasanlæg?

”Det er helt klart, fordi vi er økologer. Vi har både økologisk og konventionel grøntsagsproduktion, men målet er 100 procent økologi. For at få det, så har vi brug for noget gødning og nogle næringsstoffer, vi er sikre på er homogene og stabile. Vi har brug for, at vi kender sammensætningen af næringsstoffer i den afgassede biomasse,” siger Axel Månsson, der står bag et af landets største frilandsgartnerier med økologisk produktion.

Spaden stikkes i jorden 2. november. Det bliver landets første og største selvstændige økologiske anlæg med tilslutning til naturgasnettet.

Månsson har cirka 1000 hektar jord. I anlægget puttes 150.000 tons biomasse. Cirka 10 til 15 procent af biomassen kommer fra Månssons 141.000 æglæggende høns. Derudover puttes grøntsagsrester og kløvergræs i anlægget – samt gylle fra andre landmænd fra egnen.

Måtte flytte beliggenhed

En af årsagerne til en lang planlægningsproces er, at biogasanlægget har fået flyttet lokation undervejs på grund af naboklager. Det resulterede i, at de måtte igennem to miljøgodkendelsesprocesser (VVM).

Biogasanlægget bliver opført i umiddelbar nærhed af Axel Månssons bedrift ved Brande – og med tilkørselsforhold, så gyllevogne undgår at køre ind omkring byen.

Banken er med til at finansiere byggeriet for Axel Månssons vedkommende, og han siger, at det ikke har været en forhindring for hans vedkommende.

Kan biogasanlægget blive en selvstændig indtægtskilde?

”Det håber vi da, men det er ikke det, der er det primære for os. Det er gødningen. Men det skulle det da gerne blive,” siger Axel Månsson.

Hvorfor har du valgt at gå sammen med Nature Energy frem for at eje hele biogasanlægget alene?

”Jeg er jo ikke biogasmand som sådan. Jeg vil holde fokus på den anden del af min virksomhed. Får jeg en partner ind med knowhow om biogas, så er det en fordel for begge sider,” siger Axel Månsson.

Biogas og økologi

Det cirkulære princip vinder også gehør hos de økologiske brancheorganisationer. Michael Tersbøl fra ØkologiRådgivning Danmark siger i en pressemeddelelse:

”Biogas og økologi er et rigtig godt makkerpar. Afgasset biomasse giver højere udbytte, er nemmere at optage for planterne og reducerer bl.a. udvaskning af kvælstof til vandmiljøet. Den økologiske gødning er en knap ressource, men i makkerskabet med biogas kan de økologiske landmænd blive selvforsynende med en lang række næringsstoffer, producere flere økologiske produkter og samtidig bidrage til energiproduktion. ”

Byggestart forude

I september i år kom den endelige godkendelse fra myndighederne, og d. 5. oktober skrev parterne kontrakt med Hans Jørgensen & Søn samt Renew Energy om levering af anlægget.

Faktaboks

  • Nature Energy Månsson ejes af Axel Månsson Øko ApS og Nature Energy
  • Behandler årligt 150.000 ton biomasse bestående af bl.a. husdyrgødning, grøntaffald og kløvergræs
  • Producerer 6 mio. kubikmeter biogas til naturgasnettet
  • Det svarer til det årlige varmeforbrug i 3.600 husstande vha. CO2-neutral biogas
  • Placeringen uden for Brande by ligger tæt på Axel Månssons produktion og det landsdækkende gasnet
  • Anlægget vil skabe 15-20 jobs på byggepladsen i anlægsperioden samt et større antal afledte arbejdspladser i lokalområdet både under og efter opførelsen
  • I drift vil anlægget beskæftige 5-6 medarbejdere
  • Anlægget opføres af Hans Jørgensen & Søn med Renew Energy som rådgivende part
  • Der afholdes 1. spadestik 2. november 2016
  • Anlægget forventes at være i drift fra juli 2017 og i fuld produktion fra årsskiftet 2017/2018
  • Der er ydet anlægstilskud fra statens biogasmidler på ca. 14 mio.kr.

Kilde: Nature Energy/Axel Månsson

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle