Stor svineproducent satser på økokaniner - er klar til at skrue ned for grisene

En sønderjysk svineproducent vil producere økologiske kaniner og på sigt skære i svineproduktionen.

Landmand Jens Hansen, der driver en større svineproduktion med 1.100 søer på fem bedrifter i Sønderjylland, går nu helt nye veje i forsøget på at få flere penge til at drysse ned på bundlinjen.

Han har nemlig for nylig oprettet en økologisk kaninproduktion, som i sidste ende skal kunne tilbyde hoteller og restauranter kød til kaninhungrende gæster.

Og hvis alt går, som Jens Hansen håber på, er han klar til at skære i svineproduktionen for at give de små pelsdyr en større rolle på hans bedrift.

"Det kommer an på udviklingen på grisene, og hvordan det går med at starte det her op. Vi ser på, hvordan markedet udvikler sig, om økonomien er okay, og om vi kan komme af med dyrene, men jeg tror selvfølgelig på det", siger han.

Lige nu har han en ældre stald stående, som bruges i den daglige svineproduktion.

Men hvis alt går vel, ryger svinene ud, og stalden skal ombygges, så den kan gå til det økologiske kaninopdræt.

"Det er måske et overset produkt, men det er en fantastisk spise. Det er mega spændende for det er nyt - der er ikke så mange, der har gjort det", siger han.

"De opfylder mange bløde værdier sammenlignet med svineproduktion. Når jeg kigger på hele setuppet omkring kaninerne, så er det en super historie. Der er ikke noget negativt i det, udover nogen synes, at det er et kæledyr". 

Kaninerne giver hverken problemer med kastrering, halekupering eller medicinforbrug. Derudover går de udenfor.

"Det skal ikke forstås som om, jeg ikke vil stå ved min svineproduktion, for det vil jeg", understreger han.

"Jeg er ikke negativ over for dansk svineproduktion. Det er også det, jeg lever af og har gjort i alle årene, og jeg skal også fortsætte med det, for det varer længe, inden vi kan leve af at have kaniner".

Eget slagteri

Jens Hansen er ved at omlægge 15 hektar til økologi - det er både til foder og til afgræsning.

"Vi skal hele paletten rundt. Vi skal selv lave foder, og vi skal selv stå for slagtningen", fortæller han.

Han har planer om at dyrke hestebønner, byg, hvede og muligvis ærter til kaninerne. Derudover skal de have kløvergræs. 

Lige nu går kaninerne i specialdesignede bure udendørs, men på sigt skal de gå i Better Energys solcelleparker, hvor de både kan søge læ og skygge under solcellerne. Derudover kan de gemme sig for rovfugle.

I første omgang skal kaninerne gå i Better Energys anlæg ved Lemvig, men detaljerne er ikke på plads endnu.

"Vi skal have et mobilt slagteri, som vi kan køre rundt til de forskelligesolcelleparker, så vi ikke har nogen transport af kaninerne", siger Jens Hansen. 

"Jeg har lige meldt mig til et slagtekursus i Roskilde. Det er første step for at få lov til at sælge til kunderne".

Han regner med, at den primære kundegruppe bliver hoteller og restauranter. 

Det er meningen, at kaninerne skal leve i solcelleparkerne hele livet. 

”På en lidt længere bane vil vi have en stambesætning, som vi supplerer med hundyr, i de forskellige anlæg, så vi har en produktion af unger i parken, igen på grund af flytning og dyrevelfærd”. 

smager som kylling

For halvanden måned siden slagtede de de første kaniner - dog kun til eget brug.

"Nogle har vi spist, nogle ligger i fryseren. Én har vi prøvet at ryge i rygeovn - det smagte helt fantastisk", fortæller Jens Hansen. 

"Det smager lidt som kylling - det er nok det bedste, jeg kan sammenligne med".  

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle