Store hug venter på kassekreditten i juni

Følgerne af den lave mælkepris slår for alvor igennem i juni, hvor termin og regninger for forårsarbejde skal betales. Tag dialogen med banken nu, lyder rådet.

Den lave mælkepris vil for alvor kunne ses på mælkeproducenternes kassekredit ved udgangen af juni. Det sene forår har udskudt markarbejdet de fleste steder, og derfor falder regningerne til udsæd, gødning og maskinstation også først til betaling i juni, hvor terminen også skal betales.

»Samtidig er det også først for alvor nu, at vi ser distancen mellem den budgetterede og den opnåede mælkepris, så mange vil opleve et langt større træk på kassekreditten ved indgangen til juli, hvis de ikke har ændret deres budget siden udgangen af 2015,« vurderer Carsten Friis, fagchef for kvæg ved LandboSyd.

Distancen mellem den budgetterede pris ved udgangen af 2015 og den opnåede pris vil lande på 30-35 øre pr. kg for 2016 som gennemsnit, er hans vurdering.

For en mælkeproducent med en årlig produktion på to millioner kg mælk er der således et gab på trekvart million mellem den forventede mælkeindtægt og den opnåede.

Gå i dialog nu

Et likviditetspres i den størrelsesorden kan i værste tilfælde udløse en konkurs, mener Carsten Friis. Han opfordrer derfor til stadigt større dialog med pengeinstitutterne om de kommende måneders likviditetsmæssige udfordringer.

»Man må for alt i verden ikke være bange for at søge dialogen, for så kan det ende galt. Det her er en opfordring til alle, for det vil også ramme dem, som troede, de var sikre, fordi banken sagde ja til budgettet i 2015. De står ikke automatisk med et wildcard til at komme igennem 2016.«

Svær start på 2017

Presset på mælkeproducenternes kassekredit vil også sætte sine spor i 2017, hvor gælden stiger som følge af de ekstraordinære træk.

»Det forringer mælkeproducenternes konkurrenceevne i 2017, og derfor skal alt sættes ind på at skabe likviditet lige nu. Det handler ikke længere om rentabilitet - der skal penge på kontoerne nu,« slår Carsten Friis fast.

De lavthængende frugter er plukket som led i den stadigt mere effektive produktion af mælk, og derfor kan det vise sig nødvendigt at rette blikket mod salg af beholdninger og eventuelt dyr eller maskiner.

»Priserne taler ikke for salg lige nu, men bankkontoerne mangler penge. Det sidste argument vejer klart tungest, og så må man bide det i sig, at aktiverne må sælges til en for mange lav pris. Ellers kan det vise sig svært at overleve,« mener han.

Arla orienterer bankerne

Arla har som konsekvens af de lave priser og hårdt pressede producenter indkaldt landets penge- og realkreditinstitutter til orienteringsmøde i næste uge. Blandt andet vil topchef Peder Tuborgh orientere, hvordan Arla arbejder for at sikre den bedst mulige mælkepris.

Faktaboks

Prisprognoserne ramte forkert

  • Den aktuelle og bebudede mælkepris ligger mellem 30 og 50 øre lavere pr. kg end den forventede mælkepris ved budgetlægning i slutningen af 2015.
  • For 2016 som gennemsnit vil de fleste mangle 30 til 35 øre pr. kg mælk i forhold til budgettet.
  • For en produktion på to millioner kg svarer det til et tab på 750.000 kroner.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle