Store merudbytter for svampebekæmpelse i hestebønner

I hestebønner med kraftige svampeangreb kan der opnås nettomerudbytter på op til 16 hkg pr. hektar ved bekæmpelse af svampesygdomme.

Det betaler sig at bekæmpe svampesygdomme i hestebønner, hvis der er kraftige angreb af chokoladeplet, hestebønnebladplet eller hestebønnerust. Det er konklusionen af årets Landsforsøg.

»Sidste år så vi store udslag for bekæmpelse af svampesygdomme i hestebønner i enkelte forsøg. I år er der i flere forsøg set store udslag, fordi angreb af chokoladeplet har været mere udbredt end normalt,« siger Ghita Cordsen Nielsen, landskonsulent hos Seges.

Hun tilføjer, at man ikke behøver lave en forsikringssprøjtning mod svampesygdommene i hestebønner, da svampesygdommene er lette at se i marken. Tilmed viser forsøgene, at der ikke sker noget ved at vente lidt med at sprøjte, da en sen sprøjtning klarer sig bedre end en tidlig sprøjtning.

Store merudbytter

I gennemsnit af tre forsøg med meget chokoladeplet er der i årets Landsforsøg opnået et nettomerudbytte på 11 hkg. pr. hektar ved svampebekæmpelse.

Det højeste nettomerudbytte er opnået i et forsøgsled, hvor hestebønnerne blev sprøjtet to gange. Det gav et nettomerudbytte på 16 hkg pr. hektar, svarende til en udbyttestigning på 34 procent.

Der har i forsøgene med meget chokoladeplet været betaling for to sprøjtninger mod svampesygdomme, og den sene sprøjtning i slutningen af juni har bidraget mest til merudbyttet.

I de tre øvrige forsøg, hvor der var moderate angreb af svampesygdomme, er der i opnået op til 1-2 hkg pr. hektar i nettomerudbytte, og her har en enkelt sprøjtning været tilstrækkelig.

»Det svarer fint til det, vi har observeret i vores lokale forsøg, og det, vi oplever ude hos landmændene,« siger Mogens Munk, planteavlskonsulent hos LandboSyd.

Han tilføjer, at det samtidig viser, at man ved at holde godt øje med hestebønnerust og chokoladeplet under blomstringen har mulighed for at vurdere, om man kan undlade at bekæmpe svampesygdomme, eller om man skal sprøjte én eller to gange.

På Plantekongres 2017 kan du høre Mogens Munk og Ghita Cordsen Nielsen fortælle mere om årets forsøg med hestebønner.

På Plantekongres.dk kan du se program og tilmelde dig kongressen.

 

Faktaboks

Hestebønner

  • I 2016 blev der dyrket knap 11.000 hektar med hestebønner i Danmark.
  • Chokoladeplet, hestebønnebladplet og hestebønnerust spredes med vinden. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.