Sukkerroerne har øget arealet fire pct. - fabrikken vil have mere

Nordic Sugar vil have en vækst på mere end de fire procent, de opnåede i 2017-arealet. Landbrugschef Bo Secher ser rum for vækst på Sjælland.

Arealet med sukkerroer til fabrik er steget med 1370 hektar, svarende til fire procent. Det viser den seneste opgørelse fra Landbrugs- og Fiskeri styrelsen. I 2016 var der ansøgt om hektarstøtte til 33110,6 hektar. I år, 2017, er antallet steget til 34480,4 hektar.

Stigningen falder sammen med, at 2017 er første år, hvor EU's sukkerkvoter er afskaffet. Det har fået fabrikanten Nordic Sugar til at øge arealet.

"Vi er glade for den stigning, for vi skulle op på et højere niveau, og vi håber meget, at vi kommer endnu højere op næste år," siger Bo Secher, landbrugschef hos Nordic Sugar.

Med en ny brancheaftale og med den generelle udvikling i afgrødepriserne håber han, at arealet vil stige endnu mere.

"Hvis vi ser nøgternt økonomisk på det, så står roerne bedre nu end sidste år," siger Bo Secher, der er spændt på, hvordan det går, når kontraheringen starter næste uge.

Han vurderer, at mange landmænd vil se en fordel i at få roer ind i sædeskiftet.

"Hvis du har sygdomsproblemer med kålbrok i raps, så er roer et rigtig godt alternativ," fastslår han.

Sidste år var der en større konflikt om den pris, som fabrikken tilbød deres dyrkere. Foreningssekretær Klaus Sørensen, Danske Sukkerroedyrkere, konstaterer, at Nordic Sugar gerne ville have haft et endnu større areal med sukkerroer, men at det ikke var muligt at opnå.

"Der har jo ikke været en overefterspørgsel," siger Klaus Sørensen om roedyrkernes interesse for at øge arealet.

Flere på Sjælland?

Fordelingen af de ekstra hektar er spredt ud over primært Lolland og Sjælland.

"Jeg kan sige, at i Lolland Kommune er arealet steget. I Guldborgsund Kommune er roearealet faldet en lille smule. På Sjælland er arealet også steget en lille smule," siger Bo Secher fra Nordic Sugar.

Årsagen til det lille fald på Falster kan enten hænge sammen med tilfældigheder - eller mindre favorable transportvilkår, vurderer Bo Secher.

Nordic Sugar har gjort transporten gratis op mod 80 km fra fabrikken.

"Jeg er overrasket over, at arealet ikke er steget mere på Sjælland. Det kunne godt ske, at der er flere sjællandske landmænd, som nu vil kigge på roerne," siger Bo Secher.

Der er også dyrkere længere væk end 80 km fra arealet, også selvom de selv betaler for den ekstra transport.

"I det gamle Gørlevområde har vi dyrkere, der er længere væk end de 80 km," siger Bo Secher som eksempel.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.