Svenske dråber koster i hvidkløveren

Regndråberne tromlede hvidkløverudbyttet ned hos Nils-Gustav Nilsson, og spireanalysen frygtes. Rapsen vejede ind lidt under middel grundet store angreb af rodhalstråd.

Spireanalysen vil fortælle, om høstvejret stod for længe i kø. "Jeg er nervøs for spireevnen. Intet er afgjort, før jeg kender den," siger han.

To reglonesprøjtninger kunne ikke spare den svenske planteavler for genvækst. "Selve afgrøden var tør og vissen, men den megen genvækst besværliggjorde høsten."

Rapsudbytte under middel

Vinterrapsen er netop høstet og har givet cirka 37 hkg inklusiv syv procent gennemsnitlig haglskadeforsikring. Lidt under middel.

"Den seneste haglskade ramte kun nogle marker, men blev takseret til 10 pct. på de værste steder. Jeg tror, tabet var nærmere 20," vurderer han og mener, at store angreb af rodhalsråd er den største forklaring på, at han og kollegerne opnår udbytter under middel.

Forskel i hveden

"Hovedparten af min Tulsa-foderhvede står op, men det meste af Gnejs-hveden ligger ned," opridser han. Sidstnævnte er brødhvede. Skal den ligge mere end otte dage fra nu (23. juli, red.) bliver det kritisk.

Nils-Gustav Nilsson er derfor klar til at tærske, når vejret tillader det.

Rødkløver i fuld blomst

Bierne har travlt i rødkløveren, der er i fuld blomst nu. Imellem regnbygerne er der masser af solskin, så han er godt tilfreds med bestøvningsforholdene, der foretages fra tre bistader pr. hektar. "Jeg er glad for beslutningen om at leje stader, for der er ikke så mange humlebier som der plejer. Måske grundet den megen nedbør," slutter den svenske planteavler.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle