Årets slagtesvineproducent: Her får smågrisene 14 daglige fodringer

Verner Nielsen er årets slagtesvineproducent. Siden 2009 har han fået grisene ved otte kg, og det er han godt tilfreds med.

Renlighed og regelmæssighed er to begreber, der passer godt på Verner Nielsens bedrift. Forrum, støvler og gange i besætningen er holdt så rene, at de ikke minder om bygninger, hvor der årligt produceres 8.000 slagtesvin fra otte kg.

"Jeg kan ikke selv holde ud at arbejde i en stald, der er møgbeskidt", lyder det fra Verner Nielsen.

Produktionen ligger i faste rammer med indsættelse af nye fravænningsgrise hver fjerde fredag. Det er samme sohold, der har leveret grise til Verner Nielsen, siden han i 2009 byggede sine smågrisestalde, og gik fra at indkøbe 30 kgs grise til at indkøbe fravænningsgrise.

Resultaterne tyder på, at grisene kvitterer for de rene omgivelser: Næsten 900 g tilvækst fra 8,8 kg til levering, 2,53 foderenheder pr. kg tilvækst og blot 2,1 procent døde i hele perioden.

Han er glad for at få fravænningsgrise frem for 30 kgs grise.

"Det er da meget bedre", fastslår han.

Store fravænningsgrise

Grisene vejer som regel mellem 8,5 og 9,0 kg ved indsættelse. De fleste kommer direkte fra soen, men nogle har været fravænnet en kort periode.

"Jeg kan ikke mærke forskel på, om de kommer direkte fra soen, eller har været fravænnet", siger han.

I fravænningsstalden er der volumendoserer, der udfodrer fravænningsblandingen 14 gange i døgnet i de første to uger. Han peger på, at denne hyppige udfodring stort set svarer til, hvor mange gange grisene dier hos soen.

Han er meget opmærksom på, at grisene trods de hyppige udfodringer skal have slikket foderet op før næste udfodring.

"Jeg justerer næsten dagligt på kasserne. Det er vigtigt, at der ikke ligger gammelt foder under overdækningen", fastslår Verner Nielsen.

Der kan være problemer med diarré nogle dage efter indsættelse. Disse hold får en antibiotikabehandling i fem dage. Til gengæld er medicinforbruget derefter tæt på nul.

"Jeg vil godt forsvare min brug af antibiotika til smågrisene. Det medvirker til, at jeg bruger under 0,1 ADD til slagtesvin", siger han.

Forbruget til smågrisene er på landsgennemsnittet.

Fra 30 til 25 pr. sti

Der bliver indsat 30 grise pr. sti. Grisene bliver ikke sorteret efter størrelse, men efter 14 dage sorterer han de fem mindste fra, og sætter dem i en sti, hvor de blandes med de mindste fra fire andre stier. Herefter bliver grisene ikke blandet.

Slagtesvinene får tørfoder ad libitum. I et forsøg på at hæve kødprocenten til over 60 har Verner Nielsen det sidste års tid blandet roepiller i foderet til de store slagtesvin.

Det har hævet kødprocenten lidt, så en vis effekt har roepiller haft.

"I denne sæson vil jeg erstatte roepiller med havre. Jeg håber, at det fungerer lige så godt", siger han.

Selv om han aldrig vejer grise, formår han at levere 97 procent i basis.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle