Danske svineproducenter lander kontrakt med tysk detailgigant

En ny kontrakt bringer nu for alvor danske Wiking Meat på landkortet som leverandør af svinekød. Og snart vil endnu flere grise leve op til virksomhedens særlige regler, der blandt andet involverer OUA-opdræt.

Direktør Ingo Walterscheid er selvsagt stolt over den nye aftale, der indebærer, at kunderne i landets 105 Lidl-butikker landet nu kan putte fersk kød som nakkekoteletter, hakket kød og stegeflæsk i indkøbskurvene.

"I Danmark er Lidl ikke den største kæde, men på verdensplan er man en meget signifikant kæde, der er næststørst efter Walmart. Så hvis man kender lidt til detailbranchen, så åbner Lidl for en række muligheder. Blandt andet for at komme rundt i andre lande," forklarer han.

Fordobler til 2000 grise om ugen

Wiking Meat har i dag syv leverandører, der alle er Danish Crown-andelshavere.  I dag leveres 1000 dyr ugentligt, der passer ind under konceptet - men Ingo Walterscheid fortæller, at man i dag ikke endnu udnytter den samlede mængde.

"Vi har en pulje af 1000 OUA-grise, som vi begge (Danish Crown og Wiking Meat, red.) trækker på. Men dem har Wiking Meat ikke solgt alle af endnu. Det er alligevel relativt mange her i starten" siger han og tilføjer:

"Men vi er i gang med at udvide kapaciteten. I går faldt den sidste brik på plads og vi kan nok lave en fordobling inden for få måneder, så vi kan råde over  og levere op mod 2000 grise om ugen," fortæller direktøren, der dog løbende er på udkig efter nye leverandører. Det skyldes, at det tager 8-12 måneder at lægge om til de op mod 40 retningslinjer, som Wiking Meat opdrætter efter.

Tillæg over en krone - over OUA

Prismæssigt ligger Wiking Meats produkter "lidt over Friland, men betydeligt under økologi" i kølediskene, fortæller køddirektøren.  Hvordan afregningen går hos landmændene, er han lidt mere lukket omkring.

"Vi oplyser ikke den præcise notering, men det er nogle kroner over noteringen. Bare en krone betyder astronomisk meget.  Og det er vel at mærke af OUA-noteringen, så vi ligger altså over det, der er  markedsstandard," siger han.

Tidligere har Wiking Meat meldt ud, at man gik efter at få 300.000 slagtesvin årligt ved udgangen af 2017. Derudover arbejdes der på et joint venture i USA om lokal produktion, lige som man på sigt gerne vil have økologer med i producent-flokken.

Faktaboks

En række af Wiking Meats krav til leverandører:

Grisene må ikke få importeret GMO-soja eller zink. Som erstatning for soja bruges eksempelvis danskdyrkede hestebønner.

Afgrøderne må ikke sprøjtes med roundup.

Ingen halekupering.

Grisene må ikke være behandlet med antibiotika. Grise, der bliver syge, flyttes over i en anden stald, hvor de behandles, får klippet deres grønne øremærke og bliver senere slagtet som ganske almindelige konventionelle grise. Ifølge tidligere oplyste tal gælder det 7-8 procent af grisene.

I forhold til den almindelige produktion er pladsen pr. svin øget med 20 procent.

Der er maksimalt 2,5 times transport i hele deres levetid. 

Al slagtning og opskæring foregår i Danmark.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle