Danskere køber stort svinebrug i Sverige: Derfor er afregningen så høj

Sverige er gået ind i 2016 med en afregningspris på cirka 13 kroner per kilo for svinekød.

Lige nu ligger den svenske svinenotering på 13 kr./kg for slagtesvin - og dermed omtrent tre kroner over den danske afregningspris.

Der er dermed en god afregning i vente for familien Kjær Knudsen, der for nyligt har købt et af Sveriges største svinebrug.

Den høje prise er der en god grund til, mener Margareta Åberg, ansvarlig for svineproduktion i Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) i Sverige.

"Grunden til den høje afregningspris er, at vi har et stærkt marked for svenskproduceret kød lige nu. I 2014 kom der en stærk reaktion fra forbrugerne, da der blev vist en film om halekupering og antibiotika. Derudover bærer MRSA-bakterien også en del af ansvaret for, at der bliver købt mere svensk svinekød," fortæller hun - og henviser dermed til den store medieomtale i broderlandet af MRSA-bakterier i dansk svinekød.

Sverige har lavet et mærke, som forhandleren frivilligt kan sætte på kødet. Mærkerne viser, at svinene er født, opdrættet, slagtet og behandlet i Sverige. I 2015 var 69,8 procent af det solgte svinekød i svensk detailhandel fra Sverige, beretter  LRF-chefen.

Sverige har suverænt bedste lønsomhed

Lige nu er Sverige det land med den suverænt bedste økonomi i svinekødsproduktion, vurderer L&Fs markedsanalytiker for svinekød, Karsten Flemin. 

 "Sverige er nok dem, der har bedst økonomi i deres svineproduktion i Europa lige nu. Det er det eneste land, hvor svineproducenterne ikke klager," siger han.

Nu går det godt

Sverige har ikke altid haft en positiv afregning på deres svinekød, men inden for de sidste to år er prisen per kilo steget støt, siger Karsten Flemin.

De tre kroners forskel på afregningen er et skøn fra L&F's side. Det er omregnet til danske kroner, ligesom den danske efterbetaling er regnet med. Der er ikke tradition for efterbetaling i Sverige.

Den svenske svineproduktionen er ikke fulgt med stigningen i afregningen, og Sverige importerer derfor over 30 procent svinekød fra udlandet. Man skal dog ikke forvente, at afregningen vil forblive høj i Sverige i forhold til den danske afregning, vurderer analytikeren.

Hvis svineproduktionen bliver nedbragt i EU, vil afregningen stige i Danmark, mener chefkonsulent hos Seges Videncenter for Svineproduktion, Finn Udesen.

"Hvis vi får nedbragt svineproduktionen i EU, så vil prisniveauet stige, som vi håber, der vil ske i 2017 eller 2018. Da Sverige ikke er på eksportmarkederne, så vil det svenske marked ikke følge med verdensmarkedspriserne. De vil derfor ikke få en lige så stor prisstigning, som man vil se i Danmark, hvor der jo bliver eksporteret 90 procent af de den danske svineproduktion," fortæller han.

Sveriges afregningspriser for svinekød har siden midten af 2011 ligget over den danske afregningspris i følge L&Fs sammenligning af prisafregninger for forskellige lande. I starten af 2016 ligger Sverige langt over resten af EU.

Måske er svensk svineproduktion en god investering.

24. marts blev en af Sveriges største svineproduktioner solgt til familien Kjær Knudsen fra Danmark. Det er set før, at landmænd har investeret i svenske svineproduktioner, men det er ikke nødvendigvis en dårlig investering at gøre det nu, mener Finn Udesen.

"Det er svært at sige, om det er en god forretning at investere i Sverige, men det er i hvert fald bedre end som så mange andre lande. Men man skal bare ikke forvente at man ser samme høje afregningspris på svineproduktion på lang sigt. Mange virksomheder har investeret i svensk svinekødsimport. Hvis det er godt for virksomhederne at investere på det svenske svinemarked, så kan det jo også være godt for landmændene," fortæller chefkonsulenten.

I LRF tager man godt imod den danske ejer af svineproduktionen, Edenberga.

"Det er fint at gården er blevet solgt til en dansk landmand. Danske landmænd er generelt rigtig gode til at producere svinekød og har dyrevelfærden i orden, men de skal selvfølgelig overholde svensk lovgivning om dyrevelfærd," fortæller ansvarlig for svin hos LRF, Margareta Åberg.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle