DR: Landbruget svigter tetracyklin-løfte

VSP-direktør opfordrer landmænd til at tage problemstilling med tetracyklin alvorligt.

For to år siden, i 2014, aftalte Landbrug & Fødevarer sammen med daværende fødevareminister Dan Jørgensen (S), at landbruget ville halvere år brugen af tetracyklin i 2015.

Antibiotikummet er vigtigt for mennesker, og i grisestaldene kan det ofte erstattes af et andet lægemiddel, tiamulin.

Nu er status, at forbruget af tetracyklin kun er faldet med 7-8 procent, beretter DR.

Sidste år faldt forbruget af tetracyklin med 11 procent, men i år vil det stige igen med 3,7 procent, hvis udviklingen fortsætter som i årets første, syv måneder.

Claus Fertin, direktør for Videncenter for Svineproduktion, Seges, under L&F, ærgrer sig.

”Det er utilfredsstillende, at vi har en stigning i første kvartal i år, efter vi havde et flot fald i 2015 i brugen af tetracyklin,” siger Claus Fertin.

I dagligdagen er det dyrlægerne, som sammen med landmændene, skal mindske brugen af tetracyklin.
”Det kræver en indsats hver dag af landmanden og dyrlægen. Derfor kan jeg kun opfordre landmænd og dyrlæger til at tage dette meget alvorligt. Vi skal have fokus på, hvad alternativet er til brug af tetracyklin,” siger Claus Fertin.
Han siger, at tetracyklin er effektivt, nemt og billigt, så det er krævende at finde alternativer.

”Man skal være skarpere i diagnosen, og dermed er der en tidsfaktor i det,” siger Claus Fertin.

Dårlig økonomi ikke undskyldning

Mange svineproducenter, især smågriseproducenter, har været presset økonomisk det seneste års tid? Kan det have været medvirkende?

”Jeg kan ikke afvise, at det fjerner fokus, men det er ingen undskyldning. Forventningen til os som erhverv er helt entydigt, at vi reducerer brugen af humankritisk medidin og finder alternativer,” siger Claus Fertin.

Han påpeger dog, at det overordnede medicinforbrug er faldet. Målet var at nedbringe det samlede antibiotikaforbrug med 20 procent fra 2009 til 2020. Det mål blev allerede nået i 2015.

”Det er en flot udvikling, men vi skal også have tetracyklin med. Der er at meget rose landmændene for, vi kan også være stolte. Vi er et foregangsland og bliver fremhævet som sådan, men det forpligter også,” siger Claus Fertin.

Generelt reduceret antibiotikaforbrug

EU-Kommissionen var i august ude at rose den danske antibiotika-indsats som et forbillede for andre EU-lande.
Forrige uge opfordrede formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, de europæiske politikere til at indføre skrappere regler for forbrug af antibiotika.

Det var direkte ansporet af, at Det Europæiske Medicinagentur opfordrer til at mindske forbruget af den bredspektrede antibiotika colistin.

I en ny rapport opfordrer agenturet, at der laves vejledende grænser for forbruget af colistin. Danmark bevæger sig allerede langt under disse grænser, hvorimod især sydeuropæiske lande forbruger store mængder colistin.

En anden ny udvikling er, at dansk landbrug er langt fremme i arbejdet med at producere grise uden brug af antibiotika i produktionen. Meget af dette kød eksporteres til USA, men også Bilka sælger kød opdrættet uden brug af antibiotika.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle