Formanden advarer: »Vi skal tage MRSA alvorligt«

Landbruget bruger millioner af kroner på at udføre forsøg og forske i husdyr-MRSA.

Antibiotikaforbruget falder, men selv om der burde være en sammenhæng mellem antibiotikaforbrug og MRSA, er MRSA stadig meget udbredt i svinebesætningerne, og det skaber stor debat.

Og svineproducenterne kommer ifølge Erik Larsen, formand for Landbrug & Fødevarer Svineproduktion, ikke uden om at gribe i egen barm. Det sagde han på Svinekongresssen i Herning tirsdag formiddag.

»Lad mig en gang for alle slå fast: Husdyr-MRSA er noget, vi som svineproducenter har taget og fortsat vil tage alvorligt. Ingen skal være i tvivl om, at vi hellere end gerne havde været fri for husdyr-MRSA,« sagde han.

Samtidig pegede han på, at pressens omtale af MRSA hos danske svineproducenterne er ude af proportioner.

MRSA findes i det meste af verden. Bakterien er kommet op gennem Europa og var allerede almindeligt kendt i andre store svineproducerende lande i 2008, inden den kom til Danmark.

»Den kom, selv om vi er gode til at beskytte os mod smitte udefra. Vi bruger nu millioner af kroner på forsøg og forskning i husdyr-MRSA, og vi har forsøg i gang med desinfektion af staldanlæg og tester overfladebehandling og meget mere,« sagde han.

Erik Larsen mener til gengæld, at debatten om husdyr-MRSA går ude af proportioner.

»Debatten har fået det til at lyde, som om dansk landbrug egenhændigt er skyld i et verdensomspændende problem med antibiotikaresistens, og at vi endda er dem, der har spredt MRSA til resten af verden. Det er ganske enkelt noget vås,« sagde han.

Samtidig opfordrede formanden til, at alle har styr på de danske regler om hygiejne for at bremse spredning.

»Sørg nu for, at der er håndvask og bad, og at hele kulturen på jeres arbejdsplads lægger op til, at de også bruges. Det er ledelsesansvar,« sagde han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle