Forsker: Danmark er verdensmestre i MRSA

Danske hospitaler er de bedste i verden til at holde MRSA ude af hospitalerne, mener forsker.

MRSA og svine-MRSA er ikke blandt de farligste resistente bakterier i verden, og de kan godt behandles. Men kommer de ind på hospitalerne og spreder sig der, kan de resultere i større dødelighed. Derfor har danske hospitaler i 30 år gjort en stor indsats for at holde MRSA ude af hospitalerne.

Det påpegede Robert Skov, forsker ved Statens Seruminstitut i en debat i Landbrug & Fødevarers telt på Folkemødet torsdag.

»For almindelige mennekser er der en meget lille risiko forbundet med MRSA-bakterier, men vi skal holde det nede på vores hospitaler, og vi er verdensmestre i at holde det ude,« sagde han.

Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, glædede sig over den melding.

»Det er rart at høre nogen afdramatisere MRSA, og at vi er verdensmestre. Men derfor tager vi MRSA alvorligt alligevel,« forsikrede han og Robert Skov svarede:

»Ja, men det er en stor udfordring, det kræver et stort apparat på hospitaler at holde det nede. Vi tager det alvorligt, at vi ikke kun får det fra mennesker, men også dyr.«

Tillid til landbrug er vigtigt

Ifølge Merrild er det landmænd, der har størst interesse i at få mere viden om MRSA.

»Vi lever tættere op ad dyrene. Dyrene er vores levebrød. Vi ønsker ikke at blive syge og forbrugerne skal have fuld tillid til det, vi laver,« siger han.

Robert Skov pegede på, at MRSA har været kendt i 30 år, men svine-MRSA er af nyere dato og er bekæmpet igennem cirka 10 år.

MRSA er en resistent stafylokok-bakterier. Det vil sige, at de antibiotika, man normalt bruger til mennesker ikke virker så godt over for disse bakterier, og dermed er der færre behandlingsmuligheder, når man bliver syg.

Alle danskere går rundt med stafylokokker - resistente og ikke resistente - i næsen uden nødvendigvis at blive syge af det.

MRSA-bakterier kan være farlige for mennesker med svækket immunforsvar, for eksempel gamle og syge på hospitaler, fordi man ofte ikke opdager dem fra starten af og dermed ikke sætter ind med den medicin, der virker fra starten.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle