Kæmpestalde vinder Månegris-millioner

Storstald i Thy og stald med innovative gylletragte bliver Månegris-stalde. Agrifarm, der var den tredje projektansøger, blev frasorteret.

Det bliver månegris-projekterne Apollo-Thy og SPACE, som skal bygge innovative stalde i nærmeste fremtid.

Det er netop blevet afsløret på Agromek, og dermed er Månegrisen klar til næste fase, efter et forløb på næsten fire år fra annonceringen af projektet til kåringen af vinderne.

Oprindeligt var fire konsortier indstillet til prisen, men en sprang fra undervejs, og ved kåringen blev ikke en med hele to af projekter kåret. Den tredje projektansøger, Agrifarm, blev dermed valgt fra.

»Vi har været så privilegerede, at vi havde et rigtig stærkt ansøgerfelt. Derfor er vi glade for, at vi nu får ikke en, men to månegrisestalde, hvor der skal afprøves måleteknologier og forfølges en række spændende forretningsideer,« siger GUDPs formand Mikael Thinghuus, der sammen med den øvrige bestyrelse har fundet vinderne.

9.500 stipladser

Apollo-Thy er et projekt, hvor der skal bygges en helt ny stald med 9.500 stipladser i Thy. Det bliver dermed en af landets største slagtesvineestalde.

Det andet vindende projekt er SPACE, hvor man vil renovere eksisterende staldbygninger ved Randers og udvide produktionen til i alt 3.780 stipladser. Et af kendetegnene ved dette projekt er projektansøger Jørgen Berths patenterede gylletragte, som reducerer emissionerne markant.

Får 14 mio. kr.

GUDP giver projekterne tilsammen cirka 14 mio. kr. til at gå videre med arbejdet, der forventes afsluttet i løbet af 2019. Visionen bag Månegrisen er, at man skal kunne udvide svineproduktionen og samtidig tage hensyn til både klimaet, miljøet og dyrene. Det skal ske ved hjælp af ny teknologi, der skal gøre det muligt at miljøregulere på baggrund af de faktiske udledninger fra svinestaldene. Derfor følger Miljø- og Fødevareministeret projekterne tæt undervejs i forløbet for blandt andet at få mere viden om måleteknologiernes pålidelighed, præcision og pris.

»Månegrisprojektet er med til at bane vejen for et stærkt, effektivt og ikke mindst bæredygtigt fremtidigt svineerhverv i Danmark. Derfor er jeg spændt på at se, hvilke løsninger, de to projekter kan levere, og hvordan de fungerer ude i virkelige svinestalde«, siger Mikael Thinghuus.

Fakta

De to projekter skal hver især dokumentere udledninger fra deres kommercielle svineproduktion ved at udvikle og teste forskellige målesetups i staldene.

De opsamlede måledata om miljøbelastning integreres sammen med andre relevante produktions- og adfærdsdata i it-værktøjer, hvor de behandles, så det kan bruges til beslutningsstøtte og management af bedrifterne – for eksempel med hensyn til indeklimastyring.

Viden fra projekterne skal blandt andet bidrage til udvikling af ny emissionsbaseret regulering.

I projekterne vil der også blive gennemført forsøg med teknologier til optimering af blandet andet fodertildeling, gyllehåndtering, dyrevelfærd og -sundhed.

Apollo-Thy har følgende deltagere: SKOV A/S, Big Dutchmann, Skandinavien A/S, Gråkjær A/S, SEGES, Videncenter for Svineproduktion, Tican Fresh meat A/S og Teknologisk Institut.

Tilskud fra GUDP: Ca. 7,5 mio. kr.

SPACE har følgende deltagere: I/S Værum Vestergaard (SPACE SYSTEMS ApS), Munters A/S, Farmlog ApS, European Protein, SEGES, Videncenter for Svineproduktion, DTU, Veterinærinstituttet, Wiping Systems, Teknologisk Institut og Københavns Universitet.

Tilskud fra GUDP: Ca. 6,5 mio. kr.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle