L&F kritiserer DR for skræmmedækning om MRSA

L&F mener, at DR maler et skræmmebillede af husdyr-MRSA. DR afviser og siger, at de kan have alle detaljer med i en kort video.

Hvis du ser DR’s korte video, hvor de ønsker at forklare, hvad MRSA er, så har du ikke fået et korrekt billede af MRSA, men et skræmmebillede og propaganda.
 
Det mener L&F-direktør Flemming Nør-Pedersen, direktør i Landbrug & Fødevarer.
 
Eksempelvis nævnes det ikke i videoen, at MRSA i de fleste tilfælde hopper af den smittede igen inden for kort tid. DR angiver videoen som ”explainer”, altså forklarende, men den udelader vigtig information, mener Landbrug & Fødevarer.
 
“Jeg ser gerne, at DR bruger licensmidlerne til at oplyse borgerne om samfundet. Ja det er vel i virkeligheden deres pligt. Nu ser vi så igen det stik modsatte. DR fordrejer fakta og gør ikke borgerne klogere, men skræmmer dem i stedet med noget der ligner propaganda,” siger Flemming Nør-Pedersen i en nyhed på lf.dk.

Konkret kritik

L&F har en række konkrete kritikpunkter til den korte video, der også er delt på Facebook.
 
Det første kritik går på, at en sprøjte, der vises, er stor. Landbrug & Fødevarer mener, at det skaber et skævt billede af de danske svineproducenters antibiotikaforbrug, der er mindre end lande som Tyskland, Spanien og Italien.
 
Den anke afviser nyhedschef Christian Lindhardt, chef for dr.dk. Det er et helt almindeligt grafisk greb, siger han. Ellers ville man ikke kun se nålen.
 
At DR fortæller om landbruget bredt, underforstået om dansk landbrug, og ikke om forskellen på dansk og udenlandsk landbrug, skyldes, at DR er Danmarks Radio, siger Christian Lindhardt.
 
Landbrug & Fødevarer kritiserer desuden, at det fremstilles som om, at MRSA opstår i en enkelt gris på grund af antibiotikabehandling. Men MRSA er også smittet til besætninger med lavt antibiotikaforbrug.
 
”Jeg vil gerne medgive, at i den sætning, vi har skrevet, er det mere korrekt at skrive i datid. Det er rigtigt, det fremstår som om, det er i den enkelte gris, men det er rigtigt, at det er over tid, at antibiotikaforbruget har gjort, at der er udviklet resistens,” siger Christian Lindhardt.
 
L&F kritiserer desuden, hvordan risikoen for smitte fremstilles.
 
”Det er ikke korrekt, at MRSA CC398 let springer videre ved direkte kontakt. Studier viser, at mellem 10 og 15 procent af familiemedlemmerne til en svineproducent får bakterien. Det er altså slet ikke så let at smitte videre. DR udelader også det faktum, at MRSA CC398 er meget lidt smittefarlig i forhold til andre MRSA-typer,” skriver L&F.
 
Christian Lindhardt holder fast i DR’s fremstilling.
 
”Hvis Landbrug & Fødevarer synes, at det er lidt, så er det deres vurdering. Det, synes jeg, er mange. Vi refererer blot, hvad vi får oplyst af forskere,” siger Christian Lindhardt.
 
At MRSA let hopper af mennesker igen, er der ikke plads til at forklarer i en kort video, siger han.
 
”Det kunne man sagtens oplyse, men det vi forsøger at vise med det her er, at det er en alvorlig bakterie. Der er jo intet forkert i videoen. Konceptet er, at det skal give et meget enkelt og hurtigt overblik. Der kan vi ikke have alle detaljer med.”
 
”Altså, det kan godt være, at der findes andre og farligere bakterier, men vi har at gøre med en bakterie, der er vokset voldsomt i omfang de sidste 10 år – hvor Folketinget vedtager handlingsplaner, fordi der blandt politikere og eksperter er en voldsom bekymring for smitte. Det synes jeg er meget relevant at oplyse om for vores brugere.”
 
Overordnet giver han L&F medhold i, at DR har et ansvar for at vise proportionerne.
 
”Det har DR et kæmpe ansvar for – det er også derfor, vi har lavet faktartikel om, hvor farlig MRSA er for dig, hvor vi netop skriver, at hvis du er sund og rask, så er der ikke en risiko. Det har vi gjort sindssygt meget ud af. Det er vigtigt at have proportionerne i det.”
 
Han kalder en explainer et ”overbliksformat”, hvor andre artikler går mere i dybden med emnet.

Læs hele L&F's kritik på lf.dk.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle