Mød en økologisk svineproducent til Sofari: Her er de 10 værter

Både danske og udenlandske forbrugere er vilde med økologisk svinekød. Salget er steget med 30 procent på bare et år og eksporten går samme vej. Friland vil fordoble antallet af slagtede økologiske grise i løbet af de kommende år og leder lige nu efter nye producenter.

På Søndag den 29. maj er der mulighed for at se en økologisk svineproduktion og høre om arbejdet som økologisk svineproducent. En produktionsform der gerne skal vokse de kommende år, og hvor der virkelig er mangel på nye kollegaer, lyder det fra erhvervet.

"Vores målsætning er at fordoble antallet af slagtede øko-grise i løbet af de næste to til tre år, "siger Henrik Biilmann, direktør for Friland.

For at nå det mål er der brug for flere økologiske svineproducenter. Derfor arbejder Friland lige nu hårdt på at finde landmænd der gerne vil være økologiske svineproducenter. 

Nedenfor kan du se de 10 værter, der åbner deres landbrug på søndag. Se mere info på www.sofari.dk.

Randi Vinfeldt, Ugerløse 

En af de økologiske svineproducenter der viser sin produktion frem på søndag er Randi Vinfeldt der også er medkoordinator af Sofari. Hun har været økolog siden 2007.  

"Jeg nyder at se grisene udfolde deres naturlige adfærd. En økologisk gris får frisk luft, masser af motion og får stillet sin nysgerrighed ved at undersøge jorden," siger hun.

Randi Vinfeldt håber at landmænd der overvejer at gå ind i økologisk svineproduktion vil lægge vejen forbi en af de 10 Sofari-værter.

"Det er en menneskelig givende, men også krævende produktionsform der adskiller sig meget fra konventionel svineproduktion. Derfor skal landmænd der overvejer at blive økologiske svineproducenter sætte sig godt ind i produktionsformen, før de tager springet. Og her er det oplagt at bruge Sofari-dagen til at besøge en allerede etableret økolog og blive klogere," siger hun. 

Udover Randi Vinfelt viser følgende økologiske svineproducenter deres bedrifter frem på Sofari:

Bertel Hestbjerg, Tim

Har 350 økologiske søer, som bor i hytter ude på markerne, hvor de passer deres små grise. 

" Vi gør alt, hvad vi kan for, at det er så godt og naturligt som muligt at være økologisk gris. Derfor har vi blandt andet plantet skov på en del af markerne, hvor grisene kan gå og rode mellem frugt-, nødde- og løvtræerne, når træerne er blevet lidt større. Pattegrisene får lov at blive hos deres mor ekstra længe - indtil de er 10 uger gamle - hvilket er næsten halvdelen af deres liv.  Og i staldene har vi lavet en ”wellness-afdeling”, hvor slagtesvinene kan rode i et tykt lag lyngflis. Det er de vilde med. Dyrevelfærd er i centrum hos os, og det vil vi rigtig gerne vise frem. Derfor glæder vi os til at få besøg til Sofari," siger han.

Brian Holm, Brørup

Har 250 økologiske søer og leverer grise til Friland, et datterselskab af Danish Crown. Han lagde om til økologi i 1997, og siden da har han haft fokus på at udvikle sin økologiske produktion med stort fokus på dyrevelfærden. Derfor har han bl.a. plantet træer på markerne, så der er naturlig skygge for grisene, når sommersolen bager.
 
"Jeg valgte at blive økolog for at lave en bæredygtig produktion, der forsøger at give dyrene mulighed for at udøve naturlig adfærd.  Det er derfor utroligt afgørende for mig, at mine grise kommer ud på græs og i øvrigt har god plads og mulighed for at røre sig. Synet af de små grise, der løber kapløb ned over marken en sommerdag, holder jeg rigtig meget af, og det er en oplevelse, jeg gerne vil dele. Derfor glæder jeg mig til at holde Sofari igen i år," siger Brian Holm. 

Dorte Daugaard, Kerteminde

Overtog sammen med sin mand Nørremadegaard i 2009. Gården har været drevet økologisk i over 30 år og Dorte har ført den stolte tradition videre med nye tiltag. 

"Vores grise går på marken året rundt og uden næsering. Det betyder, at vi tilgodeser deres naturlige behov for at rode godt og grundigt i jorden efter rødder, smådyr og snegle. Desuden får de gennem fodringen en helt speciel sammensætning, der består af klid og valset korn der er dyrket lokalt af økologiske landmænd på Fyn. Hertil fodres de med kløvergræsensilage og helsædsensilage (ikke færdig modnet korn) som vi selv laver. Det passer godt til vores krydsning af racerne der er domineret af Dyroc, og på den måde ved vi lige præcis, hvad der er i grisenes foder, og at der ikke er iblandet GMO," fortæller Dorte Daugaard.

Erik Nielsen, Sunds

Har 230 økologiske søer, som bor i hytter ude på markerne, hvor de passer deres små grise. 

"Vores marker ligger ud til en offentlig vej, og især her i forårsperioden er der ofte folk, der standser bilen for at kigge på grisene. Folk er nysgerrige på produktionen, og for både børn og voksne er det ofte en stor oplevelse at se sådan en helt lille øko-gris tæt på. Vi vil rigtigt gerne vise det frem, vi går og laver, og give folk et indblik i de økologiske grises liv. Så vi glæder os til at få besøg på Sofari. Det er faktisk lidt af en festdag for os," siger Erik Nielsen.

Preben Drastrup, Nibe

Har 250 økologiske søer, som bor i hytter ude på markerne, hvor de passer deres små grise. 

"Jeg synes, det er herligt at kigge ud over markerne og se, at mine grise render rundt derude og leger. Det er tydeligt at se, at de trives ude i det fri. Det er derfor, jeg har valgt økologien. Jeg er stolt over det, vi laver, og det vil jeg gerne vise frem. Det er vigtigt, at folk får mulighed for at komme ud og få et forhold til det økologiske landbrug," siger Preben Drastrup, som står klar til at svare på spørgsmål fra gæsterne til Sofari.

Hans Erik Jørgensen, Haarby

Driver sammen med sin kone Kirsten Rasmussen  et økologisk svinebrug med 300 søer og leverer kød ind til Friland. Grisene går udenfor hele året for det ligger Hans Erik og Kirsten meget på sinde, at grisene skal have mulighed for at udøve deres naturlige adfærd. Ud over krølle på halen, så vil gæsterne hos Hans Erik og Kirsten også kunne se grise med et særegent udseende. Gården er nemlig også forsøgscenter for Friland.

"Derfor har vi flere blandede racer. Vi har eksempelvis grise der er blandet med en engelsk race. Det er for at forsøge at finde grise der er mere robuste, så vi kan finde de grise der egner sig bedst til at leve økologisk," fortæller Hans Erik Jørgensen.

Rud Mikael Bruun, Holsted.

Har 50 økologiske søer og leverer ligeledes til Friland. 

"Den største glæde ved at være økologisk svineproducent er at opleve grisene løbe rundt på marken – og at se, hvor dybt et hul, soen kan grave i jorden. Jeg vil gerne være med til at give danskerne et indblik i den økologiske svineproduktion, og gæsterne viste stor nysgerrighed, da vi sidste år holdt Sofari. Derfor inviterer vi igen," siger Rud Mikael Bruun.

Susanne Hovmand-Simonsen, Knuthenlund,Stokkemarke

Susanne Hovmand-Simonsen grise er ikke helt almindelige – de tilhører nemlig en gammel dansk sortbroget landrace, som i dag er meget sjælden og er på FN´s liste over truede dyrearter. 

"Jeg har valgt den race fordi de er robuste og trives godt udendørs. Og det er altafgørende, da vores grise går ude hele året rundt. Derudover er netop kødet fra denne race kendt for sin gode smag og har vundet i flere blindsmagningskonkurrencer," fortæller Susanne Hovmand-Simonsen.

Tine og Jan Thybo, Skanderborg 

Har 100 økologiske søer, som bor i hytter ude på markerne, hvor de passer deres små grise. 

"Vi mener, det er vigtigt at vise danskerne, hvordan den økologiske svineproduktion foregår. Der er der faktisk rigtigt mange, der ikke ved. Grisen er et fantastisk og intelligent dyr, og vi går rigtig meget op i at give vores grise det bedst mulige liv med så naturlige forhold som muligt. Det glæder vi os til at vise gæsterne til Sofari," siger Tine Thybo, der er blevet økolog, fordi hun synes, det er den rigtige måde at drive landbrug på - uden sprøjtegift og med dyrevelfærd i centrum.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle