Ny type økologisk gris giver lavere dødelighed

60 procent af de økologiske svineproducenter har skiftet til den nye type svin, der er mere robust og giver smågrisene bedre chancer for at overleve.

Dødeligheden blandt økologiske smågrise har i mange år været høj, men det vender nu.

Økologiske landmænd er begyndt at bruge en ny type svin, der får færre, men større grise, og dermed har de bedre chancer for at overleve.

Det skriver DR P4 Midt & Vest.

"Det er realistisk at reducere dødeligheden med fem til ti procentenheder, og der er man nede på niveau med den konventionelle produktion", siger Lene Juul Pedersen, der er professor ved Aarhus Universitets Institut for Husdyrvidenskab i Foulum til DR P4 Midt & Vest.

høj dødelighed blandt frilandsgrise

Lene Juul Pedersen har undersøgt og sammenlignet forskellige typer svin.

I dag får en so nemt 18-20 smågrise, men på friland har den svært ved at passe så mange grise selv. Soen har ikke patter nok til alle grise, og det er næsten umuligt at bruge ammesøer udendørs.

Derudover er der også fare for, at grisene bliver mast ihjel, fordi soen ikke er fikseret. Det betyder, at dødeligheden blandt økologiske grise ligger på 30 procent.

"Økologiske landmænd brander sig på høj dyrevelfærd, og en høj dødelighed er jo ikke i overensstemmelse med god dyrevelfærd, så det er vigtigt, at få rykket på det parameter", siger Lene Juul Pedersen.

færre, men tungere svin

Omkring 60 procent af de økologiske svineproducenter har allerede skiftet til den nye type svin, eller er på vej til at gøre det.

En af dem er Torben Langer fra Holstebro.

"Jeg synes, vi havde et alt for stort spild på grund af den høje dødelighed", siger han.

Derfor indkøbte han sidste sommer de første svin, som får færre grise.

"Når vi kommer ud i en hytte efter en faring, så er det første, vi ser, at grisene er betydeligt tungere og der er færre af dem. Det kan vi rigtig godt bruge, fordi 25 grise, som de andre måske fik, er simpelthen for mange", siger Torben Langer til DR P4 Midt & Vest.

Forskningsprojektet er lavet i samarbejde med Seges Økologi Innovation og økologiske svineproducenter og støttet af Fødevarestyrelsen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle