Overblik: 10 mælkeanlæg til smågrise - hygiejne og rengøring skal være i top

Seniorkonsulent Marie Louise Madelung Pedersen, Seges, understreger vigtigheden af hygiejne og rengøring.

Af Anne Sofie Hougesen

»Mælkeanlæg skal ikke ses som et quick fix til dårligt management. Du skal sørge for, at søerne har maksimal mælkeydelse, og når man så begynder at have kapacitetsproblemer og for mange ammesøer, så kan man overveje et mælkeanlæg.

Mælkeanlæg kan øge soens pasningsevne og reducere antallet af ammesøer. Det er faktisk overraskende, hvor mange grise søerne kan passe, hvis de får lidt hjælp af en kop", siger seniorkonsulent ved Seges,  Marie Louise Madelung Pedersen.

"Hele 81 pct. af søerne i en afprøvning med stigende kuldstørrelse kunne fravænne flere end 15 grise, hvis de fik lov«, påpeger hun.

Hygiejne

»Hygiejne og rengøring står højt på min liste. Det skal være muligt at have rengøringsrutiner til både blandetank og rørstreng, selvom anlægget har automatiske rengøringsrutiner.

Med det menes, at det skal være muligt manuelt at tjekke op på det, og selv kigge i blandetanken om den er ren. Hertil kan det være en fordel med et foderkøkken i øjenhøjde samt rengøringsvenlige materialer«, siger Marie Louise Madelung Pedersen.

Hygiejne er altafgørende for, at anlægget fungerer. Hvis mælken og foderet ikke er frisk, beretter flere om, at grisene drikker mindre.

Marie Louise Madelung Pedersen understreger vigtigheden af at kunne rengøre trug og kopper, eftersom det kan påvirke funktionen af anlægget. En føler, der er blokeret med skidt, vil ikke give mælk.

Spild og restmængder i anlæg, hvor der ikke er en flyder, vil der altid være risiko for spild. Det skal man være opmærksom på, da det vil have betydning for pengepungen, eftersom grisene kan blive ved med at trykke og undlade at drikke, så det ryger over.

Det, der ryger over, vil være spild og kan ende i gyllen, som er let at se på overfladen, og tillige vil det være uhygiejnisk i stien. Hav fokus på restmængder, som sidder i rørstrengen.

Der kan være store mængder, som ikke bliver brugt. Det skal spules ud eller gives til ældre grise, som kan bruge det.

Marie Louise Madelung Pedersen afslutter med et glimt i øjet:

»Driftsomkostninger skal der være fokus på, og dem kan man få ned ved alle anlæg, hvis man tænker sig om«.

Mælkeanlæg 1-3

Mælkeanlæg 4-5

Mælkeanlæg 6-8

Mælkeanlæg 9-10

Artiklen er første gang publiceret i magasinet Svin Special, nr. 1, maj 2018. 

Faktaboks

Fem guldkorn fra eksperten

  1. Mælkeanlæg er ikke et quick fix til dårligt management
  2. Mælkeanlæg kan øge soens pasningsevne og reducere antallet af ammesøer
  3. Det skal være muligt at rengøre mælkeanlægget manuelt
  4. Undgå spild og restmængder
  5. Minimer dine driftsomkostninger

Eksperten

  • Marie Louise Madelung Pedersen
  • Seniorkonsulent i Anlæg & Miljø, Anlæg og Produktionsstyring hos SEGES.
  • Specialer: Management i sohold herunder mælkeanlæg til pattegrise

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle