Producent af 9.300 grise: Mine søer bestiller selv foder - og så er der ro i stalden

Hos Holger Callø, der er DanBred avler, sørger et avanceret Jyga fodringsanlæg for, at soen selv kan trigge sig til ekstra foder.

Både teknologien og soen hjælper medarbejderen til et topresultat hos Holger Callø, der ejer Hvinderupløkke Svineavlscenter ved Christiansfeld.

»Normalt er det jo teknologien og medarbejderen, der sørger for, at soen yder sit optimale. Men ved hjælp af Jyga fodringsanlægget er soen også medbestemmende, når det gælder foderoptaget. Hun kan så at sige selv trigge sig til mere foder.

»Når soen i 17 timer har adgang til foder, kaster hun sig ikke over foderet, som når det serveres to-tre gange i døgnet, som tilfældet er mange steder«, siger Holger Callø.

Faresøer med tre foderkurver

Faresøerne er opdelt i 3 foderkurver, 1. lægs, 2. lægs og 3+ lægs søer. Jo ældre de er, jo mere kan de æde, og jo større er deres vedligeholdelsesbehov.

De får via fodringsanlægget mulighed for selv at ’bestille’ mere foder. De trigger sig til det. Foderkurven er lavet, så søerne maksimalt kan få tildelt 10 procent over foderkurven.

»Foderspildet er faldet 4 procent i forhold til da jeg fodrede tre gange i døgnet. Dengang fik søerne lidt under deres foderbehov, netop for at undgå foderspild, men det betød, at der var færre fravænnede grise og en lavere samlet kuldvægt«; forklarer Holger Callø.

Han pointerer, at denne form for fodring ikke er det samme som ad lib fodring. I Jyga-systemet kan soen nemlig maksimalt få 10 procent over foderkurven.

Soen foræder sig ikke, da hun fra kl. 5 morgen til 21,30 aften har adgang til foder, så hun bliver aldrig stangsulten. Hun følger derimod sin naturlige adfærd.

Foderoptagelse følges nøje

Døgnets fodringsperiode er delt op i seks perioder. I hver periode kan Callø på sin computer på kontoret følge den enkelte soes foderoptagelse, og æder hun fx under foderkurven, så kan medarbejderen hurtigt tilse hende og sætte ind med behandling om nødvendigt.

»Og så er der en ro i stalden, fordi soen aldrig for alvor bliver rigtig sulten. Hun rejser sig roligt op for at æde, og det har nedsat antallet af ihjellagte grise i farestalden«, siger Holger Callø.

Han har haft Jyga-anlægget i to år. Anlægget er det eneste i Danmark og er købt i Tyskland.

 

 

Faktaboks

Hvinderupløkke

  • 320 YY avlssøer i DanBred
  • 75 farestier
  • Produktion 9.300 grise
  • Salg af YY orner og polte
  • Jyga fodermaskine. I hver faresti er der en snegl, en motor samt en printplade
  • 3 foderkurver: en for henholdsvis 1. lægs, 2. lægs og 3+ lægs søer

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle