Professor roser svinebønder: På rette vej med antibiotikaforbruget

Et fald på 11 procent i årets første fem måneder i forbruget af antibiotika i landet svineproduktion tyder ifølge forsker i multiresistente bakterier på, at en positiv udvikling er i gang i landbruget.

Fødevarestyrelsens opgørelsen fra januar til maj viser, at forbruget af antibiotika hos de danske svineproducenter er faldet med 11 procent sammenlignet med 2014.  Det skete i en periode, hvor antallet af slagtninger fra januar til maj steg med sammenlagt 20.000. Samtidig er eksporten af smågrise til udlandet steget en smule.

"Jeg kan faktisk ikke sige noget negativt om de tal," siger Frank Møller Aarestrup, professor ved Danmarks Tekniske Universitet med speciale i antibiotikaresistens.

Han er rigtig glad for, at der er sket et reelt fald i antibiotikaforbruget.

"Det er et markant fald og utroligt positivt, og man kan da kun håbe, at det er en vedblivende effekt. Jeg mener selv, at forbruget kan gå meget længere ned," siger han.

Frank Møller Aarestrup forklarer også, at hvis tendensen holder året ud, så vil svineproducenterne i 2015 få det laveste forbrug af antibiotika siden omkring 2002 og 2003, selv hvis man tager højde for produktionstal.

Farvel til antibiotika typer

Frank Møller Aarestrup har i mange år forsket i betydningen af antibiotika for den menneskelige sundhed. I 1995 var han med til at starte overvågningen af antibiotikaresistens i Danmark.

Han forklarer, at da antibiotiske vækstfremmere blev forbudt i 1998, forventede forskerne, at se en mindre stigning i forbruget af antibiotika til behandling.

"Når et forbrug reduceres med cirka 100 tons, som det skete i 1998-99, så er det forventeligt, at der træder et terapiforbrug i stedet for, hvor man for en sikkerheds skyld behandler med antibiotika, selvom det ikke altid er nødvendigt. Det er dog svært at forklare den løbende stigning, vi så i de følgende år frem, til 2010 og indførelsen af gult kort-ordningen," siger Frank Møller Aarestrup.

Efterlyser viden

Han efterlyser mere viden om, hvorfor nogle landmand bruger mere antibiotika end andre og effekten af forbrug af antibiotika på udbredelsen af antibiotikaresistens.

I 2007 deltog han i beslutningsprocessen omkring, hvilke antibiotika typer Verdensorganisationen for sundhed (WHO) anbefalede skulle reduceres eller udfases i landbruget, for at sikre deres effekt i mennesker.

"Det er således også positivt at se, at der, hvor forbruget tilsyneladende er faldet mest, er netop nogle af de antibiotikatyper, der opfattes som mest kritiske for sundhed for mennesker," siger han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle