Rystevirus påvist hos pattegrise for første gang i Danmark

Atypisk porcin pestivirus i grise, der giver rystesyge hos pattegrise, er for første gang påvist i Danmark, beretter DTU Veterinærinstituttet.

Atypisk porcin pestivirus (APPV), der giver problemer med rystesyge hos pattegrise, er påvist for første gang i Danmark.

Det er DTU Veterinærinstituttet, der har fundet fra til virusset, der er påvist via en såkaldt PCR-test, som instituttet implementerede, da de første tilfælde af APPV blev registreret i Europa.

»Testen har siden været klar til brug, men først i april i år blev grise med rystesyge fra en dansk besætning undersøgt og fundet positive for APPV. Foreløbig genetisk karakterisering af det nye virus viser, at der er stor lighed med tilsvarende virus fundet i Nordtyskland i 2016.

DTU oplyser, at APPV er et nyt virus, der blev påvist første gang i USA i 2015 og siden i en række europæiske lande.

Rystesygen har ifølge Seges Svineproduktion været kendt i mange år i både Danmark og udlandet, men det er først ved hjælp af nye avancerede metoder, at diagnosticering har været mulig.

Klinisk sygdom ses primært i pattegrise, som er smittet som fostre.

»For pattegrise, der har rystesyge, ses høj dødelighed, og for de grise, der overlever, ses dårlig tilvækst. Virus er fundet i organer og i blod fra både raske og syge dyr. Der er ikke konstateret klinisk sygdom hos voksne grise som følge af infektion af APPV«, oplyser DTU Veterinærinstituttet.

Der planlægges nu at undersøge supplerende serumprøver fra pattegrise med og uden kliniske symptomer samt fra gylte og søer for at få få et overblik over omfanget af infektionen.

Ifølge DTU Veterinærinstituttet findes der ikke tilfælde med smitte til mennesker med APPV.

Rystesyge, der er en sjælden lidelse, er ikke anmeldepligtig.

DTU Veterinærinstituttet har ved hjælp af en ny diagnostisk metode påvist såkaldt Atypisk porcin pestivirus (APPV) som årsag til rystesyge blandt pattegrise i en dansk svinebesætning.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle