Sådan klarer soholderne sig på Fyn

Fyn ligger på 31,4 grise pr. årsso. Højeste dækningsbidrag er hos hjemmeblandere og hjemmeavl af polte.

Effektiviteten hos fynske soholdere med 30 kgs smågrise lå i 2015 på 31,3 fravænnede grise pr. årsso. Sohold med produktion af 7 kgs grise lå en anelse højere med 31,6 fravænnede pr. so. I gennemsnit giver det 31,4 grise pr. årsso og det er uændret i forhold til 2014. Det fortalte chefkonsulent Jan B. Olsen på årsmødet hos Centrovice i går, tirsdag.

Han kunne fortælle, at der er fem grise pr. årsso i forskel mellem de 10 bedste og de 10 ringeste besætninger.

Hvor de 10 bedste havde 4.800 kr. i dækningsbidrag måtte de 10 i bunden nøjes med 2.600 kr. pr. årsso.

»Der er ikke meget forskel på foderpris og salgspris for smågrise blandt besætningerne i toppen og i bunden, så forskellen i dækningsbidrag er primært en konsekvens af forskellen i grise pr. årsso og en række andre, mindre faktorer,« fortalte Jan B. Olsen.

Blandt besætningerne med højeste dækningsbidrag var der en overvægt af hjemmeblandere og besætninger med hjemmeavl af polte.

Så meget byder Bayers over for MonsantoØkonomi 23. maj · 10:28

Til gengæld lå polteindkøbere en gris højere pr. årsso end hjemmeavlere, men altså uden at det gav sig udslag i højere dækningsbidrag, tværtimod.

UK-besætninger lå 0,3 grise lavere end øvrige sohold.

Slagtesvin

De 10 bedste fynske slagtesvinebesætninger præsterede et dækningsbidrag på 125 kr. i gennemsnit, hvor de 10 i bunden måtte nøjes med sølle 65 kr.

»Det er en forskel på 0,4 foderenheder i foderforbruget og 10 øre højere afregning, der sammen med en lidt lavere dødelighed gør forskellen,« sagde Jan B. Olsen.

Tip os

Kommentarer

Forsiden lige nu