Stor svinebonde fældet af swap-lån

Et af svineproducenten Peter Boilesens selskaber er erklæret konkurs. Et andet er under konkursbehandling. To kuratorer arbejder på at afhænde 12 svineejendomme, hvor knap 150.000 smågrise har til huse. Peter Boilesen er forundret over Nykredits ageren.

Omkring 4.800 søer og tilhørende smågrise står til at skifte ejer, efter at Peter Boilesens to aktieselskaber, Sønderupgaard I og Sønderupgaard II, i henholdsvis starten af november og slutningen af november kom under konkursbehandling.
Det er Nykredit, der har sat den økonomiske lavine i gang for den midtjyske storbonde, som med sin svineproduktion på 12 ejendomme er en af landets største producenter af 30 kgs-grise.

Nykredit begærede Sønderupgaard I konkurs 11. november, og trods et forsøg på en rekonstruktion er det ikke lykkedes at føre selskabet videre. Sønderupgaard II er også taget under konkursbehandling efter begæring fra Danske Bank via Realkredit Danmark. For dette selskab er ikke forsøgt en rekonstruktion.
Også griseehandelsselskabet Global Pigs ApS, som har haft Peter Boilesen for bordenden, er også under konkursbehandling.

Sort bundlinje
Konkurserne er for udenforstående særdeles mærkværdige.
I det seneste regnskab for de to aktieselskaber er egenkapitalen opgjort til 35,8 mio. kr. i Sønderupgaard I og til 6,9 mio. kr. i Sønderupgaard II. Overskuddene er i selskaberne opgjort til 4,2 mio. kr. og 98.000 kr. i 2014.
Overskuddene i 2014 er en fortsættelse fra de foregående år, hvor der også er opnået positive resultater.

De senere år har Peter Boilesen hellere ikke været bleg for at trykke på ekspansionsspeederen. Gennem sit selskab Sønderupgaard I A/S er der således opført en soejendom i Vinkel øst for Viborg. Stalden blev bygget i 2014 og taget i brug kort før årsskiftet. Altså mindre end et år før selskaberne bliver sendt til tælling.
Ifølge Peter Boilesen er årsagen til hans fald, at Nykredit ikke har villet acceptere, at et swap-lån stod til at rykke ned på panthaverlisten.
»Den eneste grund til, at Nykredit har klappet til mig, er, at jeg stod over for at foretage en tillægsbelåning, som jeg var på vej til at indgå med DLR Kredit,« forklarer Peter Boilesen.

Tab på Ruslandskrisen
Han stiller sig undrende over for Nykredits tilgang, idet han op til konkursbegæringen løbende har været i dialog med Nykredit, som har været bekendt med, at der har været svingende likviditet.

»Vi har en pokkers lav likviditet, og det har været et problem i nogle år. Vi så ikke Ruslandskrisen, og den har kostet mig en mio. kr. om måneden. Men alene hektarstøtten, som er gået ind på kontoen, samt de millioner, der kom ind fra omsætning af grisehandel via Global Pigs ApS og værdien af det foder, jeg har på lager, vil overstige den bankgæld på maks. syv mio. kr., vi har i alle selskaberne. Det er, hvad vi kan se nu her kort tid efter nedlukningen. Det er jo ikke selskaber, som er særlig højt belånt. Så jeg forstår ikke Nykredits handling og er heller ikke sikker på, at de selv er klar over, hvad de har sat i gang,« siger han og tilføjer, at han har følt sig godt behandlet af Danske Bank.

Ingen kommentarer
Hos Nykredit er munden lukket.
»Vi henviser til kurator,« lyder det fra den kundeansvarlige på sagen i Nykredit.
Heller ikke hos Realkredit Danmark vil man fortælle om baggrunden med henvisning til, at man ikke kan kommentere konkrete kundeforhold.

LandbrugsAvisen har været i kontakt med begge kuratorer, Rune Hyllested, Storm Advokatfirma og Jan Bruun Jørgensen, Andersen-Partners. De løfter ikke sløret for årsagen til selskabernes fald.
»Jeg kan oplyse om min rolle som kurator. Jeg skal sikre aktiverne så godt som muligt og forsøge at omsætte dem så hurtigt som muligt,« forklarer Rune Hyllested.
Nogenlunde samme melding kommer fra Jan Bruun Jørgensen.
»Vi får foretaget en vurdering af ejendommenes værdi og forsøger at sælge dem. Vi har allerede fået flere forespørgsler og regner med at have ejendommene på markedet i det nye år,« siger han.

Forretningen Peter Boilesen

At Peter Boilesen er en stor svineproducent kan ikke komme som en overraskelse.
En køretur forbi de to største produktionsejendomme af hans 12 ejendomme vidner om, at her er svineproduktion big business.
Bjerring Hede 30 er en stor svineejendom med 1.550 søer og knap 50.000 smågrise. Det er herfra, Peter Boilesens selskaber de seneste par år er blevet drevet.
Men svineproduktion i storskala startede i Vammen på Sønderupvej 1 og 8 - blot et par km fra Tjele Gods og forskningscentret AU Foulum.
Her har Peter Boilesen via Sønderupgaard I produceret smågrise på basis af 1.450 søer.

Balance på 290 mio. kr.
Balancen er for de to selskaber, Sønderupgaard I og II, opgjort til 200 og 90 mio. kr. I selskaberne er gælden opgjort til henholdsvis 156 mio. kr. og 82 mio. kr.
Foruden de to nævnte selskaber står Peter Boilesen også bag Global Pigs Aps, der omsætter grise. Her har 2014 budt på rekordplus på 1,6 mio. kr. og en egenkapital på 4,2 mio. kr.
Global Pigs er også under konkursbehandling.
Peter Boilesen står også bag Sunfield Holding Aps, der har landbrugsaktiviteter i udlandet, og ejer 33 procent af foderstoffirmaet Dan-Vit. Sidstnævnte er ikke berørt af konkursbegæringerne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle