Svinebesætninger ramt af fugletuberkulose

På kort tid er forekomsten af fugle-tuberkulose steget markant. Kilden er måske fundet.

Svin kan blive ramt af fugle-tuberkulose.

Det er normalt først noget, der bliver konstateret på slagteriet, hvor det giver en bemærkning på afregningen og eventuelt kassation af grisens hoved og nogle lymfekirtler. I enkelte tilfælde kasseres hele slagtekroppen.

Hos Danish Crown har man siden jul set en stigning i antallet af slagtesvin med fugletuberkulose. Forekomsten er tilsyneladende størst på slagteriet i Ringsted, men andre afdelinger har også bemærket en stigning.

»Normalt ser vi højst en håndfuld tilfælde årligt. I 2016 så vi over 30 tilfælde,« siger dyrlæge Jan Dahl, L&F.

Ikke kun fra fugle

Trods navnet stammer smitten ikke fra fugle, men fra inficeret jord.

Sygdommen smitter ikke fra gris til gris eller fra gris til menneske, og er heller ikke farlig for mennesker. Forekomsten er lidt højere hos udendørs end hos indendørs svin.

»Det største problem med fugletuberkulose er faktisk, at den er svært at skelne fra den farligere kvægtuberkulose,« forklarer Jan Dahl.

Det tager således to måneder i et laboratorium, før man kan afgøre, om der er tale om fugle- eller kvægtuberkulose.

Danmark har officielt været fri for kvægtuberkulose siden 1980.

Jan Dahl understreger, at fugletuberkulose ikke er farlig for svin.

»Det er sjældent noget, den enkelte svineproducent opdager. Man skal se godt efter for at opdage hævede lymfekirtler. Grisene vokser normalt og har ikke feber,« forklarer dyrlægen.

Kilden

Jan Dahl har arbejdet tæt sammen med DLG for at opklare smittevejen. Det lader til, at brug af BioFer er årsagen. Der er i hvert fald mange af de smittede slagtesvin, der har fået BioFer i farestalden. BioFer er lavet af svensk spagnum.

»Vi har hidtil anset svensk spagnum som fri for tuberkolose-bakterier. Det er måske alligevel ikke tilfældet,« siger Jan Dahl.

Han fortæller, at DLG, SPF-SuS, besætningsejere og dyrlæger har arbejdet tæt sammen på at klarlægge forløbet.

»Vi er alle blevet klogere,« siger Jan Dahl.

Sidste NYT 

Jan Dahl oplyser, at en epidemiologisk undersøgelse viser, at det nu er så godt som sikkert, at det er BioFer, der er kilden til de mange tilfælde fugletuberkulose. Derfor trækker DLG produktet af markedet, og SPF-SuS fjerner det fra listen over godkendte strømidler.

Faktaboks

Tuberkulose

  • To dyre-typer:
  • Fugletuberkulose, der også kan ramme svin. Giver sjældent symptomer i svinebesætninger. Smittekilden er ofte utilstrækkelig varmebehandlet spagnum/jord/træspåner
  • Kvægtuberkulose (rammer ikke svin). Kvægbesætningen slås ned

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle