Tyttebær kan erstatte antibiotika til smågrise

Et forskningsprojekt på Aarhus Universitet er i gang med at forske i anti-bakterielle bær som erstatning for kobber og zink i foder og antibiotika.

Et middel af tyttebær, ramsløg, peberrod, ribs, salvie og sommersar kan i fremtiden erstatte zink og kobber i foderet og antibiotika som middel mod maveinfektioner i smågrise. Det er et antal forskere fra Aarhus Universitet i gang med at undersøge, skriver organictoady.dk i en artikel.

Forskningsprojektet MAFFRA fra Aarhus Universitet har for nyligt modtaget to millioner i støtte fra Grønt Udviklings og Demonstrations Program, GUDP, for at forske i alternative antibiotikametoder.

De sunde bær indeholder anti-bakterielle stoffer, der kan hæmme E.coli, Salmonella og listeria bakterier. Med en cocktail af de anti-bakterielle bær vil forskerne kunne erstatte blandt andet kobber og zink i foderet.

"Vi regner med, at de økologiske landmænd, som projektet først og fremmest er rettet mod, vil være meget positivt indstillede over for et plantebaseret middel mod diarré. Men hvis det lykkes os at udvikle et produkt med en god og veldokumenteret virkning, tror jeg også, at det vil være meget interessant for konventionelle svineproducenter," siger seniorforsker Martin Jensen til organictoday.dk.

Lige nu bliver zink og kobber brugt i smågrises foder for at mindske diarre, og antibiotika brugt mod diarre og maveinfektioner, men de to stoffer kritiseres for at fremkalde resistente sygdomsfremkaldende bakterier hos mennesker.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle