Udenlandsk fjerkræ smitter danskere med særlig MRSA

Fjerkræ-MRSA har smittet danskere via udenlandsk fjerkrækød.

En særlig type MRSA - fjerkræ-MRSA eller 'CC9/CC398' - har smittet danskere de seneste år, og nu har Statens Serum Institut (SSI) fundet kilden. Der er tale om udenlandsk fjerkræ, skriver instituttet i en pressemeddelelse.

For seks år siden, i 2009, sås for første gang en patient med CC9/CC398. Tilfældet var yderligere særligt, fordi patienten boede i en større by og ikke havde kontakt med svin.

I løbet af de kommende år sås endnu et par tilfælde, igen udelukkende hos personer i større byer, og det tændte en rød lampe hos forskerne på Statens Serum Institut, som får tilsendt og analyserer bakterier fra alle mennesker, der får konstateret MRSA i Danmark.

"Vi kunne ikke finde denne specielle type af MRSA hos hverken landmænd eller i danske dyr. Normalt ser vi en klar sammenhæng mellem husdyr-MRSA hos landmænd og hos dyrene og det undrede os, at det kun var byboere, der var smittet. Det store spørgsmål var derfor, hvordan den var kommet ind i byen, når den ikke fandtes ude på landet," forklarer dyrlæge Jesper Larsen fra Statens Serum Institut.

I en undersøgelse, der dækker hele perioden fra det første tilfælde i 2009 indtil udgangen af 2015, blev den særlige type fundet i prøver fra i alt 10 mennesker i Danmark. Samtidig blev den samme type fundet i fjerkrækød i udlandet og fjerkrækød importeret til Danmark. Den blev ikke fundet i danskproduceret kød.

For syv af de 10 prøver fra mennesker, var der tale om præcis den samme type som i fjerkrækødet.

"Vores resultater tyder på, at fjerkrækød kan spille en rolle i smitten til mennesker. Formentlig handler det om håndteringen af det rå fjerkrækød og ikke det at spise fjerkrækød. Det er vigtigt at sige, at det drejer sig om så få tilfælde, at der ikke er grund til at ændre på den opfattelse, at håndtering af fjerkrækød ikke er en væsentlig smittekilde for MRSA," siger Jesper Larsen fra SSI.

Fjerkræ-mrsa kan nemmere smitte mennesker

Statens Serum Institut har tidligere vist, at husdyr-MRSA oprindeligt stammer fra mennesker. Det var mennesker, der først smittede dyrene med en type stafylokok, der så ændrede sig genetisk, så den nemmere kunne smitte fra dyr til dyr. I den ændring mistede bakterien nogle gener, så den tilsyneladende fik sværere ved at smitte mennesker. Det er derfor interessant at denne specielle type fjerkræ- MRSA har fået disse gener tilbage.

"Det, at den nye type fjerkræ-MRSA har fået disse gener tilbage, kunne være forklaringen på at den er blevet bedre i stand til at smitte mennesker. Fundene understreger vigtigheden af den danske MRSA overvågning, der gør det muligt at spore den slags ændringer hurtigt," siger Jesper Larsen  i pressemeddelelsen.

Vigtigt med international indsats

Robert Skov, som har ledet undersøgelsen, afslutter:

"Fundene af den usædvanlige type fjerkræ-MRSA i danske byboere og i importeret fjerkrækød understreger, at det er vigtigt at vi fortsat har en grundig overvågning af resistente bakterier i dyr, fødevarer og mennesker. Der er desuden et behov for internationalt at reducere antibiotikaforbruget i husdyr med henblik at undgå at nye varianter udvikler sig med heraf følgende risiko for fødevarebåren spredning af resistente bakterier på tværs af landegrænser."

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle