Uenighed om DanAvl: Danske Svineproducenter træder ud af VSP

Etableringen af DanAvl er i konflikt med Danske Svineproducenters formålsgraf, vurderer DS-bestyrelsen.

Danske Svineproducenters formand, Henrik Mortensen, oplyser, at en samlet bestyrelse på et møde mandag har besluttet at træde ud af bestyrelsen for Videncenter for Svineproduktion (VSP), hvor foreningen i dag er repræsenteret med tre medlemmer. Det oplyser Danske Svineproducenter i en meddelelse.

Beslutningen er taget på baggrund af etableringen af det nye DanAvl.

Danske Svineproducenters formand har tidligere bakket op om det nye selskab, der har til formål at centralisere salg og markedsføring af dansk svineavl. For  en måned siden skrev Henrik Mortensen i sit nyhedsbrev, at det nye DanAvl vil forbedre svineproducenternes konkurrenceevne.

"Efter et meget stort forudgående arbejde, er det lykkes os at lave en selskabskonstruktion, som sikrer kontrol med DanAvl-generne over hele verden. For Danske Svineproducenters vedkommende har vi udelukkende nikket ja til aftalen, fordi den helt klart sikrer og forbedrer danske svineproducenters konkurrenceevne på sigt. Det system, vi havde før, var ikke hensigtsmæssigt af flere årsager, så derfor er vi tilfredse med den nye konstruktion," skrev Henrik Mortensen.

I dag har Danske Svineproducenters bestyrelse trukket opbakning til DanAvl, men det er uklart præcis hvorfor. Danske Svineproducenter melder, at de i forbindelse med forhandlingerne er bundet af en tavshedsklausul, som betyder, at formand Henrik Mortensen pt. ikke kan kommentere på de centrale kritikpunkter.

Danske Svineproducenter melder, at bestyrelsen for foreningen er af den opfattelse, at DanAvl-selskabets grundlag og forretningsmodel samt businesscase er i konflikt med Danske Svineproducenters formålsparagraf om at skabe en øget konkurrencekraft for medlemmerne, hedder det.

"Det er vores opfattelse, at hele forløbet omkring konstruktionen af det nye selskab har været rodet og uigennemsigtigt, og der er løbende tilgået os nye oplysninger, der har gjort Danske Svineproducenter utrygge," siger Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter, nu i en meddelelse.

Bestyrelsen i Danske Svineproducenter fortæller, at hverken kan forklare eller forsvare centrale punkter i aftalen, og bestyrelsen har protesteret imod disse præmisser, uden at der er fundet en løsning.

"Vi har et klart indtryk af, at der i kølvandet på etableringen af det nye selskab opstår en række retssager fra utilfredse forhandlere, KS-stationer, avlere mv., som i værste fald kan stække VSP i kontrollen med det nye DanAvl," lyder det i en udtalelse.

Allerede i januar meldte svineeksportøren Porc-Ex, at de har klaget til de danske konkurrencemyndigheder over den nye struktur for DanAvl. Svineeksportøren, der fremover tilbydes at blive forhandler for DanAvl, anklager strukturen for at skabe et monopol og frygter dårlige vilkår.

Erik Larsen meget overrasket

Erik Larsen, formand for VSP under Seges, siger til Landbrugsavisen.dk, at han er meget overrasket over, at Danske Svineproducenter nu er imod DanAvl-konstruktionen. VSP-bestyrelsen var så sent som i sidste uge samlet, hvor der ifølge ham var fuld opbakning til Danavl.

”Der har selvfølgelig været stillet spørgsmål i processen, men der har ikke været nogle spørgsmål, jeg ikke synes de har fået svar på," siger Erik Larsen.

"Det er beklageligt, at de vælger at træde ud af fællesskabet, men VSPs bestyrelse vil arbejde videre, og vise at intentionen med DanAvl er rigtig, og at der er brug for at samle kræfterne for at kunne konkurrere internationalt. Vi vil jo gerne tjene flest mulig penge til svineproducenterne," fastslår Erik Larsen.

Redigeret kl. 16.05: Baggrundsinformation tilføjet.

Redigeret kl. 16.22: Kommentar fra Erik Larsen, VSP, tilføjet.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle